Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ – την περίοδο 1998-2005 – συνεχίζει σήμερα να θεωρεί πως η προσωπική φιλική σχέση του με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς την κατεύθυνση του τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία μέσω διαπραγματεύσεων.

“Συνεργαστήκαμε με λογική για πολλά χρόνια. Ίσως αυτό θα μπορούσε ακόμη να βοηθήσει να εξευρεθεί λύση μέσω διαπραγματεύσεων”, καθώς “δεν βλέπω άλλη λύση”, δήλωσε ο κ. Σρέντερ σε συνέντευξή του στο Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA (Deutsche Presse-Agentur).

Ο καγκελάριος Σρέντερ και ο πρόεδρος Πούτιν συνδέθηκαν με φιλική σχέση κατά τη διάρκεια της περιόδου που ο Γερμανός πολιτικός των Σοσιαλδημοκρατών βρισκόταν στην εξουσία. Ο κ. Σρέντερ συνεχίζει να εργάζεται στις Ρωσικές εταιρείες που έχουν πλειοψηφική συμμετοχή στους αγωγούς Nord Stream. Αν και έχει χαρακτηρίσει “μοιραίο λάθος” την εισβολή του Ρωσικού στρατού στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ο κ. Σρέντερ δεν αποκήρυξε ποτέ τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η ηγεσία της παράταξής του, των Σοσιαλδημοκρατών – SPD, το ισχυρότερο κόμμα του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού – τον έθεσε στο περιθώριο για αυτόν τον λόγο, ενώ γίνεται συχνά στόχος σφοδρών επικρίσεων στη χώρα του. Ωστόσο, προσπάθεια αποπομπής του από το SPD απέτυχε, γεγονός που σημαίνει πως τόσο ο ίδιος ο πρώην καγκελάριος, όσο και οι θέσεις που πρεσβεύει, έχουν τω όντι θέση στο πολύπλοκο, τρέχον πολιτικό μείγμα της Γερμανίας.

Ερωτηθείς από το DPA πώς μπορεί να διατηρεί τη φιλία του με τον Ρώσο πρόεδρο ενώ έχουν χαθεί τόσες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές και το Κίεβο καταγγέλλει πως ο Ρωσικός στρατός έχει διαπράξει σωρεία εγκλημάτων πολέμου, ο κ. Σρέντερ απάντησε “η αλήθεια είναι πως πρόκειται για εντελώς διαφορετική διάσταση”.

Έκρινε και συνεχίζει να κρίνει πως αυτή η προσωπική σχέση θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη για την επίλυση του εξαιρετικά δύσκολου πολιτικού προβλήματος, εξήγησε. Πέραν αυτού, “νομίζω πως θα ήταν εντελώς λάθος να ξεχάσω όσα θετικά κάναμε στην πολιτική στο παρελθόν. Δεν είναι το στιλ μου και δεν θα το κάνω”, επέμεινε.

Αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθειά του να μεσολαβήσει τον Μάρτιο του 2022, μερικές εβδομάδες μετά τη Ρωσική εισβολή, όταν συναντήθηκε αρχικά στο Κίεβο με τον Ουκρανό κοινοβουλευτικό – νυν υπουργό Άμυνας – Ρουστέμ Ούμεροφ και κατόπιν στη Μόσχα με τον ίδιο τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Η μεσολαβητική προσπάθεια απέτυχε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr