Γκάφα ολκής Τσίπρα με τους πρόσφυγες του Έβρου: Υιοθέτησε

Σε γκάφα ολκής εξελίσσεται η σπουδή του Αλέξη Τσίπρα – στο πλαίσιο της εκρηκτικής ρητορικής του απέναντι στην κυβέρνηση – να υιοθετήσει την επιχειρηματολογία και τις αιτιάσεις της Τουρκικής προπαγάνδας και διαφόρων σκοτεινών ΜΚΟ στην υπόθεση των 38 προσφύγων που εντοπίστηκαν στον Έβρο.

Οι Σύριοι πρόσφυγες  προωθήθηκαν από την Τουρκική Στρατοχωροφυλακή με προορισμό την Ελλάδα και εγκλωβίστηκαν επί μέρες σε Τουρκική νησίδα του Έβρου. Οι πρόσφυγες ευρέθησαν τελικώς επί Ελληνικού εδάφους (το πιθανότερο με φουσκωτό που τους είχαν προμηθεύσει)  όπου και διεσώθησαν από τις Ελληνικές αρχές.

  • Όπως ισχυρίστηκαν οι ίδιοι οι πρόσφυγες, κατά την προανάκριση που διενεργεί η Ελληνική Αστυνομία, η Τουρκική στρατοχωροφυλακή έστειλε στην Τουρκική νησίδα του Έβρου και τους 38 που διασώθηκαν χθες, δίνοντάς τους συμβουλές να επικοινωνήσουν με ΜΚΟ και ανθρωπιστικές οργανώσεις και διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα τούς σώσει.

Πολεμική, fake news και αντιπολιτευτικές γκάφες

Με αφορμή το περιστατικό αυτό, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλησε επίθεση στην κυβέρνηση με την ακόλουθη ανάρτηση:

«Ψέματα για τις υποκλοπές, μέχρις ότου δεν μπορούσαν πια να διαψεύσουν τα  αδιάψευστα. Ψέματα για τους «καταραμένους του Έβρου», που τους δήλωναν ακόμα και σε θεσμικές ενημερώσεις ανύπαρκτους, ενώ αυτοί αργοπέθαιναν για μέρες σε μια νησίδα του ποταμού. Ψέματα ακόμα και για το νεκρό πεντάχρονο παιδί, που άφησε την τελευταία του πνοή αβοήθητο και θάφτηκε από την αβοήθητη μητέρα του.

Κυβερνούν με ψέματα, ελεγχόμενη ενημέρωση και παράνομες παρακολουθήσεις. Αλλά τάχα τα σύνορα δεν μπορούσαν να τα “παρακολουθήσουν”. Και σήμερα ούτε μια συγγνώμη, καμιά τύψη, καμιά νύξη ευαισθησίας και ανθρωπιάς.

Ανακρίβειες, λάθη και fake news

Ωστόσο πολλά από τα περιστατικά που περιγράφει ο κ. Τσίπρας δεν υφίστανται και έχουν αλιευθεί από αναρτήσεις και την ύποπτη επιχειρηματολογία “σκοτεινών” ΜΚΟ και άλλων “δικαιωματιστών” στα social media. Και κυρίως, δεν “αργοπέθαιναν” σε Ελληνικό, αλλά σε Τουρκικό έδαφος και επίσης, σύμφωνα με την Αστυνομία, δεν υφίστατι θάνατος παιδιού επί Ελληνικού εδάφους, όπως ατυχώς ισχυρίζεται ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Πέραν δε τούτου αγνοείται στην κριτική του το κρισιμότερο για τα εθνικά συμφέροντα θέμα: η Τουρκική επιθετική εμπλοκή με τους πρόσφυγες στον Έβρο

Είναι χαρακτηριστικό, πως ακόμα και όταν έγινε γνωστή η ανεύρεση των μεταναστών σε ελληνικό έδαφος, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, στις πρώτες ανακοινώσεις τους, απέφευγαν να κάνουν αναφορές σε “άταφο παιδί στον Έβρο”, κάτι που έκανε, ατυχώς για τον ίδιο, ο κ. Τσίπρας. Όντως υπήρξε άταφο παιδί στον Έβρο, πάντα όμως εντός της Τουρκικής νησίδας, επί της οποίας φυσικά οι Ελληνικές αρχές δεν έχουν δικαιοδοσία. Η κυβέρνηση κατηγορεί τις αρχές της γείτονος ότι επαναπροώθησαν βιαίως τους μετανάστες στην Ελληνική επικράτεια (κάτι που συνηθίζει εξάλλου η Άγκυρα) και τελικώς ανευρέθηκαν από τις ελληνικές αρχές.

Επίθεση Οικονόμου σε Τσίπρα

Για την κυβέρνηση, η γκάφα του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ένα “δώρο”, που άλλαξε (προς στιγμήν) την ατζέντα της συνωμοσιολογίας με αφορμή τις πρόσφατες αποκαλύψεις για την ΕΥΠ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είχε την ευκαιρία να κατηγορήσει τον κ. Τσίπρα για “εργαλειοποίηση της ανθρώπινης τραγωδίας”. Δήλωσε σχετικά:

«Ο κ. Τσίπρας, σε παραληρηματικό αντιπολιτευτικό μένος, εργαλειοποιεί μια τραγωδία για να καταφερθεί σκαιότατα εναντίον των ελληνικών αρχών, το προσωπικό των οποίων αγωνίζεται για την προστασία της Πατρίδας και της ανθρώπινης ζωής, με αυταπάρνηση, ανθρωπιστική ευαισθησία και χωρίς διακρίσεις», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου για ανάρτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Ο κ. Τσίπρας, χωρίς κανένα στοιχείο και αντίθετα με τις μαρτυρίες των ίδιων των προσφύγων, στηρίζει τους ανυπόστατους ισχυρισμούς του σε δήθεν δικαιωματιστές και στην προπαγάνδα που διασπείρουν αλλότριες δυνάμεις, οι οποίες προφανώς θέλουν να προκαλέσουν ζημιά στην Ελλάδα. Με αυτούς συντάσσεται ο κ. Τσίπρας αδιαφορώντας για την αλήθεια.

Όσο για τη διαφύλαξη και παρακολούθηση των συνόρων, όλοι θυμόμαστε πώς το έκανε, όσο κυβέρνησε, και όλοι φανταζόμαστε πώς θα αντιμετώπιζε την εισβολή το 2020».

Στις όχθες του Έβρου με απειλή χρήσης βίας

Σκληρή κριτική στην Τουρκία άσκησε το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, με αφορμή το περιστατικό με τους πρόσφυγες στον Έβρο και την κρίση που καταγράφεται σε πολλά επίπεδα.

«Η Τουρκική Χωροφυλακή τους έφερε στην όχθη του Έβρου και με απειλή χρήσης βίας τους πίεσε να έρθουν προς την Ελλάδα», δήλωσε – μεταξύ άλλων – ο αρμόδιος υπουργός, από το ΚΥΤ Φυλακίου στο οποίο μετέβη χθες (16.08.2022) το πρωί. Σε αυτό το πλαίσιο, πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ, έδωσαν την εκδοχή της ΕΛΑΣ για το χρονικό της διάσωσης των 38 προσφύγων.

Κατά το υπουργείο, η τουρκική στρατοχωροφυλακή έστειλε στη νησίδα του Έβρου και τους 38 που διασώθηκαν χθες, δίνοντάς τους συμβουλές να επικοινωνήσουν με ΜΚΟ και ανθρωπιστικές οργανώσεις και διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα τούς σώσει, όπως ισχυρίστηκαν οι ίδιοι κατά την προανάκριση που διενεργεί η Ελληνική Αστυνομία.

Οι ίδιες πηγές, περιέγραψαν αναλυτικά πώς εξελίχτηκε η υπόθεση από την ώρα της μετακίνησης των μεταναστών από την νησίδα του Έβρου, μέχρι τη στιγμή του εντοπισμού και της διάσωσής τους στο ελληνικό έδαφος.

Η διαδικασία διάσωσης: Τι λέει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Συγκεκριμένα, σχετικά με τη διαδικασία της διάσωσης των 38, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

  • Εχθές 15.08.2022 και περί ώρα 14.00, έγιναν αναρτήσεις από διάφορα άτομα, σε social media πως η ομάδα που φερόταν να είναι επί μία εβδομάδα εγκλωβισμένοι σε νησίδα του Έβρου που βρίσκεται εκτός της ελληνικής επικράτειας, έφτασαν στις όχθες του ποταμού από την πλευρά της Ελληνικής επικράτειας. Αυτό φαίνεται και σε φωτογραφία που αναρτήθηκε στα social media για το θέμα Από την ανάρτηση προκύπτει ότι τα άτομα είχαν μετακινηθεί από περιοχή εκτός των ελληνικών συνόρων και «τώρα βρίσκονται σε 100% ελληνικό έδαφος. Διέσχισαν τον ποταμό και βρίσκονται στις όχθες της ελληνικής πλευράς».
  • Επιπλέον, από τα ίχνη των metadata των κινητών τους, όπως προέκυπτε από τις συγκεκριμένες αναρτήσεις, φαινόταν πως βρίσκονταν στις ελληνικές όχθες και κατευθύνονταν προς τα βόρεια. Αμέσως, η ΕΛ.ΑΣ., ο ελληνικός στρατός και οι υπόλοιπες αρμόδιες υπηρεσίες κινητοποιήθηκαν για να τους αναζητήσουν στο σημείο.
  • Όμως, η ομάδα των 38 βρισκόταν σε απόσταση περί τα 4 χιλιόμετρα νότια, πλησίον του χωριού Λάβαρα. Εντοπίστηκαν από drone και ώρα 17.15, μαζί με τη λέμβο που χρησιμοποίησαν για τη μετακίνησή τους, την οποία δεν γνωρίζουμε πως βρέθηκε στην κατοχή τους.
  • Στο σημείο που εντοπίστηκαν, η βλάστηση είναι ιδιαίτερα πυκνή και για το λόγο αυτό οργανώθηκε χερσαία επιχείρηση έρευνας. Στις 18.30 τα άτομα εντοπίστηκαν από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου
  • Από τους ίδιους κύκλους του υπουργείου τονίζεται ότι κανείς από τους 38 εντοπισθέντες δεν διέτρεχε κίνδυνο ζωής και απομακρύνθηκαν όλοι από το σημείο με τη βοήθεια των αστυνομικών. Κλήθηκε ταυτόχρονα σταθμός του ΕΚΑΒ και παρέλαβε προληπτικά μια εγκυμονούσα γυναίκα προκειμένου να μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου. Οι αστυνομικοί αναζήτησαν παιδί το οποίο φερόταν να έχει τσιμπηθεί από σκορπιό, σύμφωνα με αναρτήσεις που έγιναν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από διάφορα άτομα. Κανένα από τα παιδιά που εντοπίστηκαν δεν έχριζε ανάγκης νοσηλείας ή παροχής πρώτων βοηθειών, ούτε κάποιο από αυτά είχε συμπτώματα πυρετού και μεταφέρθηκαν όλα, μαζί με τους γονείς τους, σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας.

Τι λένε οι μετανάστες για την περιπέτειά τους

Σύμφωνα πάντα με τις πηγές του υπουργείου, οι ίδιοι οι παράτυποι μετανάστες, κατά την προανάκριση, υποστήριξαν πως ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης ομάδας και συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές και αρνούμενοι να επιστρέψουν στη Συρία, μεταφέρθηκαν σε κέντρο κράτησης στην Αδριανούπολη, όπου σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, βρίσκονται εκατοντάδες άλλοι μετανάστες.

Ισχυρίζονται επίσης ότι πριν από 2 εβδομάδες, η στρατοχωροφυλακή της Τουρκίας τούς μετέφερε με μικρά βανάκια μέχρι την τουρκική όχθη του ποταμού Έβρου. Εκεί βρίσκονταν κάποιοι αραβόφωνες – πιθανώς λαθροδιακινητές- τους έβαλαν σε φουσκωτές λέμβους και τους μετέφεραν σε νησίδα του ποταμού. Από τους ισχυρισμούς τους προκύπτει ότι η διαδικασία μετακίνησης προς την Ελλάδα διοργανώνεται και εκτελείται από την τουρκική στρατοχωροφυλακή. Μάλιστα, όπως είπαν, δέχθηκαν συμβουλές να επικοινωνήσουν με ΜΚΟ και ανθρωπιστικές οργανώσεις και έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα τους σώσει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr