Με σφραγίδα Πομπέο η αμοιβαία απόσυρση των πολεμικών πλοίων από την ανατολική Μεσόγειο

Η Τουρκική επιθετικότητα επηρεάζει την καθημερινότητά μας και δημιουργεί μεγάλη ανησυχία στη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, σύμφωνα με επιστημονική μέτρηση της Κάπα Research. Οι 7 στους 10 φοβούνται θερμό επεισόδιο. Το 46% επιθυμεί να λυθούν οι διαφορές με έσω της διπλωματικής οδού. Αλλά ένα σημαντικό ποσοστό (το 35%) επιθυμεί λύση με στρατιωτικά μέσα, θεωρώντας ότι “ο κόμπος έφτασε στο χτένι”.

  • Δεν είναι τυχαίο, έτσι ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν εκτοξευθεί στο 69%, ως ο θεσμός πουχαίρει της μεγαλύτερης εμπιστοσύνης των πολιτώ. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι Επιχειρήσεις, κυβέρνηση και Αστυνομία κλείνουν την πρώτη πεντάδα της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς. Στις τελευταίες θέσεις κατατάσσονται  Εκκλησία, Κόμματα, Συνδικαλιστικές οργανώσεις, ΜΜΕ και ΜΚΟ.

H πανδημία έριξε βαριά τη σκιά της στις ζωές των Ελλήνων, αναδεικνύοντας τον φόβος για την υγεία αλλά και  την οικονομική κατάσταση ως τις κατεξοχήν αγωνίες των πολιτών, ταυτόχρονα με την ανησυχία για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και μια πιθανή σύγκρουση με την γείτονα.

Στο κατώφλι της νέας χρονιάς του 2021, πρωτοστατούν  οι ελπίδες για το μέλλον, η στήριξη της κυβέρνησης για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και  η συμμαχία με τη Γαλλία. Είναι δε εντυπωσιακό το εύρημα ότι ένας στους δύο πολίτες τάσσεται υπέρ στρατιωτικής λύσης με την Τουρκία.

Αναφορικά με τη μάχη των κομμάτων εξουσίας, για πρώτη φορά στη νεότερη πολιτική ιστορία, ένα κόμμα στο δεύτερο χρονο της διακυβέρνησης έχει τόσο μεγάλη διαφορά από την αξιωματική αντιπολίτευση (στις 14 μονάδες).

Τα ευρήματα αυτά της Κάπα Reasearch, που προκλήθηκαν εν μέρει ή εξ ολοκλήρου από την ιστορική συγκυρία τεσσάρων ευρύτερων εξελίξεων: Covid-19, οικονομική ύφεση, τουρκική προκλητικότητα, προσφυγική κρίση, είναι τα εξής:

1. 2020, η χρονιά που η Ελλάδα φοβήθηκε

2. Η κοινωνία αναδιπλώνεται στην ασφάλεια του κράτους

3. Η διαχείριση έκτακτων συνθηκών ευνοεί την κυβέρνηση

4. Νέοι και οικονομικά αδύναμοι ξανά στο μάτι του κυκλώνα

5. Σχεδόν οι μισοί Έλληνες έτοιμοι για στρατιωτική σύγκρουση

6. Το παλαιό σύνθημα «Ελλάς-Γαλλία συμμαχία» ξανά επίκαιρο

7. Περισσότεροι πολίτες εξοικειώνονται με τον ψηφιακό κόσμο

8. Η εταιρική κοινωνική ευθύνη αλλάζει επίπεδο

9. Μετανάστες του 1990 και του 2010: Ο κόσμος άλλαξε δύο φορές

10. Το ελπιδοφόρο 2021

Πηγή: economico.gr