Γλασκόβη: «Συμφωνία ορόσημο για την προστασία των δασών
Optimized by JPEGmini 3.18.0.202672532 0x30e58f93

«Συμφωνία ορόσημο για την προστασία και την αποκατάσταση των δασικών εκτάσεων της γης» ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον τρίτη ημέρα της 26ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα στην Γλασκόβη. Ο Βρετανός πρωθυπουργός μάλιστα, χαρακτήρισε τα δάση ως «καθεδρικούς ναούς της φύσης και τα πνευμόνια του πλανήτη μας».

Οι ηγέτες 105 χωρών δεσμεύτηκαν να συγκεντρώσουν 14 δισεκατομμύρια λίρες κρατικών και ιδιωτικών κεφαλαίων για την αντιστροφή της αποψίλωσης των δασών μέχρι το 2030, δηλαδή κάτι περισσότερο από 19 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Τα κεφάλαια αφορούν 5,3 δις λίρες νέων ιδιωτικών επενδύσεων και 8,75 δις λίρες κρατικών δαπανών, τα οποία θα διατεθούν για αποκατάσταση των καταστραμμένων εκτάσεων, για προστασία των δασών με αντιπυρικά μέτρα και στήριξη των κοινοτήτων που εξαρτώνται οικονομικά από τα δάση.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η αλλαγή του διεθνούς εμπορικού μοντέλου σε μια πιο βιώσιμη κατεύθυνση. Ήδη 28 κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν ότι θα περιορίσουν την αποψίλωση, που απαιτείται μέχρι σήμερα, για την παραγωγή προϊόντων όπως το φοινικέλαιο, το κακάο και η σόγια. Επιπλέον, 30 από τις μεγαλύτερες εταιρείες του τραπεζικού κλάδου, δεσμεύτηκαν και αυτές, να σταματήσουν τις επενδύσεις σε δραστηριότητες που συνδέονται με την αποψίλωση.

Οι ειδικοί καλωσόρισαν την είδηση, αν και θύμισαν ότι η συμφωνία του 2014 για μείωση του ρυθμού των αποψιλώσεων δεν επιτεύχθηκε καν.

«Τέλος στα λόγια, ήρθε η ώρα για πράξεις»

Όμως ως αντίβαρο έρχεται, ότι αυτή τη φορά η συμφωνία συμπεριλαμβάνει χώρες όπως η Βραζιλία, η Ρωσία και η Κίνα που την προηγούμενη φορά δεν είχαν συμφωνήσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτή τη συμφωνία ουσιαστικά συμπεριλαμβάνεται το 85% της δασικής έκτασης της γης.

Την ίδια ώρα, έξω από το κτήριο που διοργανώνεται η COP26 χιλιάδες διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί, με την γνωστή Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ να κάνει λόγο για πολιτική υποκρισίας. Στις διαδηλώσεις επικρατεί το σύνθημα «τέλος στα λόγια, ήρθε η ώρα για πράξεις».

Σήμερα συνεχίζονται οι τρίλεπτες ομιλίες των ηγετών ενώ το επόμενο θέμα που θα εστιάσουν είναι η ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας.

DWΖωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr