Γλυπτά Παρθενώνα

Εγγραφα του 19ου αιώνα που αποδεικνύουν ότι ο λόρδος Ελγιν δεν πλήρωσε τον προκαθορισμένο φόρο εκτελωνισμού για την (παράνομη) εισαγωγή των Γλυπτών του Παρθενώνα στη Βρετανία, και μάλιστα προσπάθησε να υποβαθμίσει την αξία τους, ανακάλυψε Βρετανός ιστορικός ερευνητής του Αρχαιολογικού Μουσείου του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ.

Σύμφωνα με τον Guardian, από την πρώτη εξέταση των εγγράφων προκύπτει ότι ο τότε υπουργός Εξωτερικών, υποκόμης Κάστελρεϊ, βοήθησε τον λόρδο Ελγιν να εισαγάγει τα Γλυπτά «αφορολόγητα» και, σύμφωνα με ιστορικούς, ο ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος μάλλον είχε γνώση του σχεδίου του πρώην Βρετανού πρέσβη. Μάλιστα ο Ελγιν περιέγραφε ένα από τα κιβώτια που περιείχε τα αποσπασμένα Γλυπτά του Παρθενώνα ως «ασήμαντες αντίκες και μάρμαρα».

Βρετανός ιστορικός ανακάλυψε έγγραφα του 19ου αιώνα που αποδεικνύουν ότι ο Ελγιν δεν πλήρωσε φόρο εκτελωνισμού, με κυβερνητική βοήθεια.

Τα πρόσωπα “κλειδιά”

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Ντάνιελ Σίμπσον, ο μεταδιδακτορικός ερευνητής του Κέμπριτζ που ανακάλυψε τα έγγραφα, εκτιμά ότι ο υποκόμης Κάστελρεϊ –ο οποίος ήταν ένα από τα πρόσωπα «κλειδιά» που έπεισαν τη βρετανική κυβέρνηση να αγοράσει τα Γλυπτά από τον Ελγιν– σχεδίαζε εξαρχής να περιέλθουν τα αποσπασμένα μέλη του Παρθενώνα στην κατοχή της Βρετανίας και χρησιμοποίησε τον Ελγιν γι’ αυτόν τον σκοπό. «

Αυτό θα ενέπλεκε την κυβέρνηση ακόμη περισσότερο στην αντιπαράθεση για την τύχη των Γλυπτών σήμερα, η κυβέρνηση είχε μεγαλύτερη ευθύνη για την απόκτησή τους από όσο πιστεύαμε», σημείωσε στον Guardian.

Μία ακόμα σημαντική ψηφίδα στο παζλ των Γλυπτών 

Οι επιστολές προσθέτουν ακόμη μία σημαντική ψηφίδα στο παζλ των Γλυπτών του Παρθενώνα και η ανακάλυψη του νεαρού ερευνητή έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο για τις ελληνικές διεκδικήσεις.

Το ΥΠΠΟΑ θέτει το ζήτημα της επανένωσης μετ’ επιτάσεως σε διεθνή φόρα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει από την πλευρά του το αίτημα του επαναπατρισμού των Γλυπτών στην ομόλογό του Λιζ Τρας – αν και η τελευταία, σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή της, έδειξε απρόθυμη ή τουλάχιστον απροετοίμαστη να το συζητήσει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr