Αναμόρφωση της Διαχείρισης Αποβλήτων στα Νησιά του Νοτίου Αιγαίου: Στρατηγικές και Προοπτικές

Αναμόρφωση της Διαχείρισης Αποβλήτων στα Νησιά του Νοτίου Αιγαίου: Στρατηγικές και Προοπτικές

Σε ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Μάχης Τράτσα στο «Βήμα της Κυριακής», αναλύονται οι προκλήσεις στη διαχείριση των αποβλήτων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Η κατάσταση ήταν πιο δύσκολη πριν πέντε χρόνια, με την απουσία προγραμματισμού έργων και 33 περιπτώσεις προστίμων από την Ε.Ε. για παράνομες χωματερές.

Η ελληνική Πολιτεία προχωρά σε τολμηρά μέτρα για την ανακύκλωση, ενισχύοντας τα μικρά νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων στην συλλογή ανακυκλώσιμου υλικού και βιοαποβλήτων. Εκτιμάται ότι η υποστήριξη αυτή θα αρχίσει να παρέχεται σε 47 νησιά από το 2026 και μετά.

Αξιοσημείωτο είναι ότι από τις 20 περιπτώσεις προστίμων που καταβάλει η χώρα, οι 13 αφορούν νησιά. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι τρία από αυτά τα πρόστιμα θα έχουν καταργηθεί μέχρι το τέλος του 2024, με στόχο να μην υπάρχει κανένα πρόστιμο μέχρι το τέλος του 2026.

Τώρα, υπάρχει ένα σχέδιο για να αναμορφωθεί η διαχείριση των αποβλήτων στην περιοχή. Ορισμένα έργα έχουν ήδη δρομολογηθεί μέσω της συνεργασίας με τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Ήδη οι μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων σε Μήλο, Λέρο και Κάρπαθο βρίσκονται υπό κατασκευή, με τα σχέδια να περιλαμβάνουν και έργα σε Άνδρο, Τήνο, Ρόδο, Σαντορίνη, Νάξο και Πάρο.

Μέχρι το 2028, οι νησιωτικές περιοχές αναμένεται να έχουν θεσμοθετήσει μια υποδειγματική διαχείριση αποβλήτων, σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, επιτυγχάνοντας τον εθνικό στόχο για ταφή κάτω από το 10%. Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, Μανώλης Γραφάκος, τονίζει τη σκληρή δουλειά που απαιτείται, καθώς και τη συνεργασία με τοπικούς φορείς για την αντιμετώπιση των παθογενειών του παρελθόντος.

Πηγή: tovima.gr