Αντιπαραθέσεις Ανησυχίας και Εφησυχασμού στην Ελληνική Πολιτική Σκηνή

Αντιπαραθέσεις Ανησυχίας και Εφησυχασμού στην Ελληνική Πολιτική Σκηνή

Δεν έχω πρόβλημα με όσους ανησυχούν, ακόμη κι αν αυτή η ανησυχία είναι αδικαιολόγητη. Ο Γεραπετρίτης θα υποδεχθεί τον τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στις 8 Νοεμβρίου. Περιμένω ότι δεν θα λυθούν οι ελληνοτουρκικές διαφορές στη συνάντησή τους, ίσα-ίσα μπορούν να επιβεβαιώσουν τις θέσεις τους και ενδεχομένως να διερευνήσουν δυνατότητες διευθετήσεων. Σίγουρα, όμως, τίποτα δεν θα επιλυθεί άμεσα.

Ο Α. Σαμαράς δήλωσε από την Κύπρο (16/10) ότι «ακούγεται πως μαγειρεύονται λύσεις άδικες και καταστροφικές» για το Κυπριακό, και πιστεύει ότι η διάλυση του κυπριακού κράτους θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες. Ωστόσο, η καταγγελία αυτή είναι προβληματική καθώς δεν συνοδεύεται από συγκεκριμένες αποδείξεις. Μάλιστα, τίποτα σχετικό δεν έχει διαρρεύσει ούτε από άλλες πηγές, παρά μόνο από ακροδεξιά έντυπα που διαδίδουν φήμες.

Η διεθνής πολιτική είναι σοβαρή, και οι διαφορές δεν λύνονται με παραθυράκια ή δικαστικά έγγραφα. Κανένας ελληνικός ή τουρκικός πολιτικός θα θέσει σε διεθνές δικαστήριο ζητήματα εθνικής κυριαρχίας. Τα περισσότερα από αυτά τα ζητήματα είναι ευαίσθητα και σχετίζονται με τις δικαιοδοσίες των χωρών, ενώ η επικρατούσα εικόνα τους ευνοεί την ελληνική πλευρά.

Στο μεταξύ, όσοι κοιμούνται ήρεμοι επειδή νομίζουν ότι «όλα βαίνουν καλώς», θα πρέπει να κατανοήσουν ότι αυτή η κατάσταση εξαρτάται από μια σειρά παραμέτρων: τη στρατιωτική ισορροπία, την ενίσχυση του διεθνούς προφίλ της Ελλάδας, και την πολιτική στάση της Τουρκίας. Καμία στραβή δεν είναι εκτός της πραγματικότητας και συνεπώς η κατάσταση είναι πιο εύθραυστη από ό,τι φαίνεται. Οι συμψηφισμοί τύπου «φρεγάτες ή ΕΣΥ» είναι επιπόλαιοι και δεν μπορούν να διαχειριστούν σωστά την κατάσταση.

Η αντιπαράθεση ανησυχίας και εφησυχασμού δεν είναι κάτι καινούργιο για τη χώρα μας, αλλά μια διαρκής κατάσταση από την ίδρυσή της. Είναι η μόνιμη αντίθεση ανάμεσα στο «πω, πω, πω!» και στο «έλα μωρέ!». Αυτές οι πολιτικές ταυτότητες, αν και αντίθετες, μοιράζονται ένα κοινό χαρακτηριστικό: την έλλειψη αυτοπεποίθησης. Οι μεν φοβούνται ότι θα χάσουν, ενώ οι δε σιωπηλά ανησυχούν ότι δεν θα κερδίσουν. Ειδικά σε τέτοιες δύσκολες περιόδους, έχουμε πολλά να διδαχτούμε από την ιστορία και τα «έπη» του παρελθόντος, που μας θυμίζουν την αξία του να έχουμε έναν ισχυρό στρατό και έναν λαό πρόθυμο να υπερασπιστεί την πατρίδα.

Πηγή: tovima.gr