Υπάρχει ένα διαχρονικό ερώτημα σχετικά με την αποτυχία του Ελληνικού Κράτους να οργανωθεί σύμφωνα με τα δυτικά ορθολογικά πρότυπα, παρά τις προσπάθειες που έγιναν από τον 19ο αιώνα. Για να κατανοήσουμε αυτή την κατάσταση, είναι αναγκαίο να αναλύσουμε τη φιλοσοφία και τη δομή του Εθνικού Κράτους. Οι μεγάλες αλλαγές που χρειάζονται στο κράτος είναι προαπαιτούμενες για την έξοδο από την κρίση, τη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.
Οι θεωρίες που υποστηρίζουν ότι το εθνικό κράτος δεν έχει ή δεν θα έπρεπε να έχει ουσιαστικό ρόλο στην εποχή της παγκοσμιοποίησης δεν επαληθεύονται. Αντιθέτως, απαιτείται επαναθεμελίωση των δημόσιων αξιών, προκειμένου να οικοδομήσουμε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου και ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, εξασφαλίζοντας παράλληλα την αποτελεσματικότητά της δημόσιας διοίκησης.
Η ιδιωτικοποίηση του κράτους και των δημόσιων φορέων είναι μια ανησυχητική εξέλιξη. Οι επιλογές που γίνονται για Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα με πρόσχημα την έλλειψη δημόσιων πόρων και την ταχύτητα στην εκτέλεση έργων προκαλούν αυξημένα προβλήματα. Υπάρχει κίνδυνος κακής διαχείρισης και περιβαλλοντικής καταστροφής, καθώς και μεγάλης κρυφής χρέωσης που μπορεί να μεταφερθεί στις επόμενες γενιές.
Η δημόσια διοίκηση στη χώρα μας, πολλές φορές, έχει μετατραπεί σε εργαλείο για την εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων, γεγονός που έχει επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία της. Όπως αναγνωρίζεται, οι πολιτικές επιλογές και η πίεση από επιχειρηματικές τάξεις έχουν δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου η κοινωνική και επαγγελματική επιτυχία βασίζεται σε σχέσεις και όχι σε αξιοκρατικά κριτήρια. Η καλλιέργεια της κουλτούρας της ευκολίας και της διαπλοκής έχει οδηγήσει σε ένα διαχρονικό πρόβλημα στην Ελληνική κοινωνία.
Ένα νέο κράτος πρέπει να είναι παραγωγικό, ανταγωνιστικό, ενώ ταυτόχρονα να διασφαλίζει την κοινωνική ευημερία. Είναι επιτακτική ανάγκη η δημόσια διοίκηση να διαθέτει κίνητρα για τους υπαλλήλους της, ώστε να επιτευχθεί η αποτελεσματικότητα και να ανακτηθεί το κύρος της. Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων με βάση σαφείς, χρονικά καθορισμένους στόχους είναι θεμελιώδης για τη βελτίωση της λειτουργίας του κράτους.
Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται από την παγκοσμιοποίηση, η οποία έχει ενισχύσει τη δύναμη των αγορών και τη πίεση για αποκρατικοποιήσεις, περιορίζοντας την παρέμβαση του κράτους στην οικονομία. Η δημόσια διοίκηση πρέπει να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις της εποχής, εμπλέκοντας τις ρυθμιστικές αρχές σε περισσότερο αποτελεσματικές διαδικασίες.
Η Ελλάδα υπολείπεται στην ενσωμάτωσή των νέων τεχνολογιών και των υπηρεσιών κυβερνοχώρου και αυτό οφείλεται σε παραλείψεις των κυβερνήσεων και της δημόσιας διοίκησης. Είναι επιτακτική η ανάγκη να αξιοποιηθούν οι διαθέσιμοι πόροι, ώστε να επιτευχθεί εκσυγχρονισμός και βελτίωση της λειτουργίας του κράτους.
Πηγή: tovima.gr