Η επικίνδυνη προσέγγιση της κυβέρνησης για την βία των ανηλίκων και οι κοινωνικές επιπτώσεις της

Η επικίνδυνη προσέγγιση της κυβέρνησης για την βία των ανηλίκων και οι κοινωνικές επιπτώσεις της

Ο Φρανσουά Βίκτωρ Ουγκώ, με τη διάσημη φράση του «Ανοίξτε σχολεία, κλείστε τις φυλακές», αποτύπωσε την αντίληψη ότι η εκπαίδευση είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της εγκληματικότητας. Ωστόσο, στις μέρες μας, η ελληνική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Μητσοτάκη φαίνεται να επιλέγει μια διαφορετική προσέγγιση στην αντιμετώπιση της βίας των ανηλίκων, προγραμματίζοντας τη μεγαλύτερη χρήση του σωφρονιστικού συστήματος για την καταπολέμηση αυτής της μορφής βίας.

Αναζητώντας την ουσία του προβλήματος, το κρίσιμο ερώτημα παραμένει: Έχει αυξηθεί η εγκληματική συμπεριφορά μεταξύ των ανηλίκων; Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν μία αύξηση 42% στις συλλήψεις ανηλίκων το πρώτο εννιάμηνο του 2024 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, με τις συλλήψεις για σωματικές βλάβες να έχουν υπερδιπλασιαστεί. Επίσης, αναφέρθηκε πρόσφατα περίπτωση βίαιου ξυλοδαρμού μιας 14χρονης από συνομήλικες της.

Η απάντησή σας στο ερώτημα σχετικά με το ρόλο της οικογένειας είναι κατηγορηματική: ναι, το οικογενειακό περιβάλλον έχει σημασία. Η κυβέρνηση όμως φαίνεται να υποβαθμίζει άλλους παράγοντες που διαμορφώνουν τη συμπεριφορά των ανηλίκων, όπως το σχολικό περιβάλλον, το διαδίκτυο και η διάχυτη βία στην κοινωνία.

Προβληματισμός προκαλεί ο αυταρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης, ο οποίος περιλαμβάνει ποινές για γονείς παιδιών που εμπλέκονται σε βίαιες πράξεις. Πρόκειται για αύξηση των ποινών που σχετίζονται με το άρθρο 360 του Ποινικού Κώδικα, που αφορά την παραμέληση εποπτείας ανηλίκου. Η ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος υπάρχει ήδη, αλλά οι νέες προτάσεις περιλαμβάνουν ποινές που θα μπορούσαν να θεωρηθούν εντελώς αδικαιολόγητες και πιθανώς να δημιουργήσουν νέους κύκλους προβλημάτων.

Αυτό που είναι ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι, σε περίπτωση καταδίκης, η έφεση του γονέα δεν θα έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να φυλακιστεί αμέσως. Αυτό έχει σοβαρές συνέπειες, καθώς αν ένας γονιός φυλακιστεί, το παιδί του μπορεί να μεταφερθεί σε ανάδοχη οικογένεια ή σε δομή προστασίας ανηλίκων. Το ερώτημα που προκύπτει είναι: πώς θα επηρεάσει αυτό τη ζωή του ανήλικου και της οικογένειας του;

Εξετάζοντας τις κοινωνικές αιτίες πίσω από την εγκληματικότητα των ανηλίκων, είναι σημαντικό να αναγνωριστούν οι επιρροές που έχουν το διαδίκτυο και τα μέσα ενημέρωσης. Οι μελέτες δείχνουν ότι η ανωνυμία των ψηφιακών πλατφορμών και η συνεχιζόμενη έκθεση σε πολιτισμό βίας μπορούν να επηρεάσουν τις ψυχολογικές και κοινωνικές στάσεις των νέων. Επιπλέον, οι γονείς που εργάζονται πολλές ώρες για να εξασφαλίσουν βιοπορισμό μπορεί να μην είναι σε θέση να παρέχουν την απαραίτητη επικοινωνία και στήριξη στα παιδιά τους.

Η κατάσταση συνιστά μια ανάγκη για κριτική ανάλυση των κυβερνητικών σχεδίων, τα οποία είναι μονοδιάστατα και δεν αντιμετωπίζουν τις ρίζες του προβλήματος. Η αποτελεσματική καταπολέμηση της βίας των ανηλίκων απαιτεί πολυδιάστατες στρατηγικές που να συνδυάζουν την εκπαίδευση, την κοινωνική παρέμβαση και την πρόληψη.

Πηγή: tovima.gr