Πριν από έναν χρόνο, στις 7 Οκτωβρίου 2023, εγκληματίες της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς επιτέθηκαν στο Νότιο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, η οποία βρισκόταν υπό τη δικτατορική κυβέρνηση της Χαμάς. Οι δράστες διαπράττοντας φρικαλεότητες, βίασαν, βασάνισαν, δολοφόνησαν και απήγαγαν πλήθος αθώων πολιτών κατά τη διάρκεια των καθημερινών τους δραστηριοτήτων και ενός μουσικού φεστιβάλ. Αυτή η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα 1.163 νεκρούς και 251 ομήρους, οι οποίοι ήταν κυρίως άμαχοι.
Η αντίδραση του Ισραήλ υπήρξε αναμενόμενη και φυσιολογική για ένα κράτος που σέβεται την κυριαρχία του. Το Ισραήλ δεν μπορεί να επιτρέψει σε συμμορίες να σκοτώνουν και να απάγουν ανενόχλητα τους πολίτες του. Η αυτονόητη αντίδραση ήταν να αναλάβει δυναμική δράση εναντίον των οργανισμών που υλοποίησαν αυτή την καταστροφή, όπως η Χαμάς και οι σύμμαχοί της (Χεζμπολάχ, Ιράν). Αν και υπάρχει η έννοια του «δικαιώματος της αντίστασης», αυτή δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν, ειδικά όταν δεν υπάρχει ξένη κατοχή, όπως συνέβαινε στην περίπτωση της Γάζας, από την οποία το Ισραήλ έχει αποσυρθεί από το 2006.
Η διεθνής κοινότητα αντέδρασε με ποικιλία απόψεων. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Α. Γκουτέρες, επιχείρησε να κρατήσει μια ισορροπημένη στάση, αλλά η προσέγγισή του κρίθηκε ανεπιτυχής. Παράλληλα, εκφράσεις συμπόνοιας προσανατολίστηκαν στους Παλαιστίνιους που πλήττονται από τις αντιδράσεις του Ισραήλ, παραβλέποντας τις πράξεις της Χαμάς. Σε πολέμους, οι απώλειες είναι αναπόφευκτες, και ορισμένοι αστοχούν να αναγνωρίσουν ότι πολλές κατηγορίες κατά του Ισραήλ είναι χρήσιμες μόνο για να συγκαλύψουν την πραγματικότητα.
Το Ισραήλ απάντησε με στρατιωτική δράση, κάτι που σε ένα βαθμό μπορεί να φαίνεται ασύμμετρο, αλλά ποιο κράτος θα καθόταν αδρανές σε μία τέτοια κρίσιμη κατάσταση; Ενδεχομένως να είναι μια αναγκαιότητα, καθώς όποιο κράτος έρχεται αντιμέτωπο με την τρομοκρατική απειλή επιδιώκει την αυτοάμυνα. Παράλληλα, η αντίληψη ότι το Ισραήλ πρέπει να αποδεχθεί την τρομοκρατική απειλή, απορρίπτεται ως υποκριτική και κουτοπόνηρη.
Ο τύπος της πολέμου που διεξάγεται σήμερα στην περιοχή δυναμιτίζει την ήδη ευαίσθητη ισορροπία ανάμεσα στις συμμέτοχες δυνάμεις. Έχει γίνει σαφές ότι οι πολίτες είναι οι κύριοι θύτες αυτής της βίας, ενώ οι αντίπαλοι έχουν τις ευθύνες τους. Ερωτήματα όπως το πώς θα μπορούσε το Ισραήλ να απεγκλωβιστεί από τέτοιου είδους απειλές παραμένουν δύσκολα, πάνω σε ένα τοπίο που χαρακτηρίζεται από περίπλοκες σχέσεις και ιστορικά προβλήματα στην περιοχή.
Ακόμη και διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως ο «Economist», επισημαίνουν ότι οι εξελίξεις στο Ισραήλ και τη Γάζα ενδέχεται να αναμορφώσουν ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Η περιοχή βυθίζεται σε έναν κύκλο βίας και σφαγών και η ανάγκη για διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε μόνιμες λύσεις προβάλλεται ως επιτακτική.
Πηγή: tovima.gr