Ο Πολιτικός Στρατηγικός Χάρτης της Ελλάδας στην Μεταβατική Εποχή

Ο Πολιτικός Στρατηγικός Χάρτης της Ελλάδας στην Μεταβατική Εποχή

Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πολιτικό σκηνικό που χαρακτηρίζεται από ρευστότητα και αναντιστοιχία μεταξύ της πολιτικής ατζέντας και των προσδοκιών της κοινωνίας. Αυτή η κατάσταση αποτυπώνεται στις ευρωεκλογές και στις δημοσκοπικές έρευνες. Όταν οι πολίτες δεν βλέπουν αξιόπιστες εναλλακτικές προτάσεις διακυβέρνησης, επιλέγουν την αποχή, την καταψήφιση και την απόρριψη των κομματικών συμπεριφορών.

Οι διαδικασίες που θεωρούνται θεμιτές για τη δημοκρατία, αντί να ενισχύουν τον διάλογο γύρω από μια εναλλακτική διακυβέρνηση, περιορίζονται σε «περιχαρακώσεις» ρόλων ή σε κομματικές επανασυσπειρώσεις. Οι πρόσφατες εκλογές επιβεβαίωσαν ότι δεν επιθυμούν οι πολίτες να δουν την ύπαρξη κομμάτων διαμαρτυρίας που απλά εξυπηρετούν το υπάρχον σύστημα, ούτε τη συμπληρωματική συμμετοχή κομμάτων στην πολιτική της ΝΔ, πολιτικές που πλήττουν την εγχώρια παραγωγή, εντείνουν τις ανισότητες και εμπορευματοποιούν τα κοινά αγαθά.

Η δεξιά σοσιαλδημοκρατία έχει υποστεί ήττα και συρρίκνωση στην Ευρώπη, και τα ακροδεξιά κόμματα αποτελούν πλέον ένα μέσο διατήρησης των πολιτικών κρίσης. Η ανάγκη για ένα νέο πολιτικό στίγμα είναι προφανής, καθώς κανένα κόμμα δεν μπορεί, με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές, να καταγράψει ποσοστό αυτοδυναμίας με μια εναλλακτική πρόταση. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν οι προοδευτικές δυνάμεις θα σιωπήσουν στο νέο πολιτικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί ή αν θα αποδεχθούν την κατάσταση που επικρατεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης και την Αμερική.

Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η επόμενη αναμέτρηση θα επικεντρωθεί στην αλλαγή του κοινωνικού και παραγωγικού μοντέλου, καθώς και στην επαναφορά πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Ο αντικυβερνητισμός από μόνος του δεν είναι επαρκής. Απαιτείται η ανάπτυξη μιας κοινωνικοπολιτικής πλειοψηφίας με προγραμματική ενότητα διακυβέρνησης.

Οι επόμενες εκλογές έχουν απρόβλεπτο χρόνο διεξαγωγής και αυτό θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες των συστημικών κέντρων. Είναι κρίσιμο να αξιολογήσουμε τα κόμματα και τις ηγεσίες με βάση την πολιτική τους στόχευση, ενόσω οι κομματικές συσπειρώσεις δεν αρκούν. Πρέπει όλοι να κριθούν από τη συμβολή τους στον διάλογο για την οικοδόμηση ενός προγραμματικού σχεδίου διακυβέρνησης, που θα αντιπροσωπεύει τη θέληση του λαού.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε δηλώσει ότι τα κόμματα οφείλουν να υπηρετούν το λαό και την πατρίδα. Το νέο εκλογικό σκηνικό απαιτεί συνειδητοποίηση ότι κανένα κόμμα δεν μπορεί να πετύχει μόνο του, και όλοι οι φορείς πρέπει να συμβάλουν στην αποδυνάμωση της ΝΔ από τον κυβερνητικό χώρο. Οι πρωτοβουλίες του προοδευτικού χώρου πρέπει να ενισχυθούν με τη δημόσια συμμετοχή των κορυφαίων κομματικών και κοινωνικών φορέων, ώστε να γίνει εκμεταλλευτική αξιολόγηση των λαθών που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν και τα οποία χωρίζουν τον προοδευτικό χώρο. Είναι τώρα η ευκαιρία να μετατραπούν σε ένα ενωτικό μάθημα για το μέλλον.

Πηγή: tovima.gr