Σε μια εποχή που οι πολιτικές και ιδεολογικές συζητήσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη, θα ήθελα να απευθύνω τις ευχαριστίες μου στη ΜΚΟ «Ανοησίες Χωρίς Σύνορα» (ΑΧΣ) για τους προβληματισμούς που προάγει. Πρόσφατα, ανήγγειλαν την ιδέα ότι «προοδευτικό είναι ό,τι μειώνει τις ανισότητες», μια άποψη που συνάντησα σε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ («ΤΑ ΝΕΑ», 17/9). Αυτή η φράση έχει αρχίσει να γίνεται στοχος σχολιασμού και, όπως φαίνεται, αποτελεί πλέον ιδεολογική πλατφόρμα ενός από τους υποψηφίους προεδρικούς του ΠΑΣΟΚ.
Εντούτοις, αν δεχτούμε ότι αυτή η σκέψη είναι ορθή, τότε θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο Πολ Ποτ ήταν ο πιο προοδευτικός άνθρωπος του κόσμου στην Καμπότζη. Ο Πολ Ποτ, με σκοπό να μειώσει τις ανισότητες, προχώρησε σε ακραίες απαγορεύσεις, όπως την απαγόρευση του γέλιου και την κατάργηση των γονιών. Ανάμεσα στα μέτρα που πήρε, εξάλειψε και 1,7 εκατομμύρια Καμποτζιανούς, το 23% του πληθυσμού, θεωρώντας τους πιο ανίσους. Αυτές οι πράξεις εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για το πώς ορίζουμε την «προοδευτικότητα».
Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι ακόμα και στη σημερινή πολιτική σκηνή, η έννοια της προοδευτικότητας παραμένει ευρεία και αβέβαιη. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε από τη Βουλή ότι «δεν μπορεί ο Μητσοτάκης να συναντιέται με τον Νετανιάχου» (25/9), ενώ ο Δ. Νατσιός, αρχηγός της Νίκης, κατηγόρησε τον Μητσοτάκη που χαμογελούσε και έκανε πλάκες με τον Ερντογάν (25/9). Αυτό δημιουργεί την εντύπωση ότι οι προοδευτικοί θέλουν να αποφεύγουν τις συναναστροφές με τους λιγότερο προοδευτικούς, ενώ οι λιγότερο προοδευτικοί δεν φαίνονται να ενοχλούνται με την ιδέα των συναντήσεων, αρκεί αυτές να είναι σοβαρές και χωρίς χιούμορ.
Καθώς πλησιάζουμε σε εκλογές για το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, οι αναζητήσεις μας για το τι είναι τελικά «προοδευτικό» θα συνεχίσουν να διαρκούν. Οφείλουμε να αναρωτηθούμε: αν οι «προοδευτικοί» αντιτίθενται τόσο στις ανισότητες όσο και σε άλλες κοινωνικές πτυχές, γιατί να τους πειράζει το γέλιο και οι αστεϊσμοί;
Πηγή: tovima.gr