Την εκτίμηση ότι καθώς οι εμβολιασμοί επιταχύνονται και η ζήτηση για τον «μαύρο χρυσό» αυξάνεται, θα συνεχιστεί το ράλι της τιμής του πετρελαίου κάνει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.

Η τιμή του brent άγγιξε τα 73 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι αγορές εκτιμούν ότι η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας αυξάνουν τη ζήτηση του πετρελαίου. Την Παρασκευή, η τιμή του WTI αργού πετρελαίου κινούταν γύρω από τα 70 δολάρια το βαρέλι.

Οι εμβολιασμοί και το Ιράν

Σε σημείωμά της, η Goldman Sachs υπογράμμισε ότι «η αύξηση του ρυθμού εμβολιασμού οδηγεί σε αύξηση της κινητικότητας σε ΗΠΑ και Ευρώπη, με την παγκόσμια ζήτηση να αυξάνεται τον περασμένο μήνα κατά 1,5 εκατ. βαρέλια τη μέρα και να φθάνει τα 96,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως».

Η τράπεζα εκτιμά ότι η ζήτηση θα φθάσει τον Αύγουστο τα 99 εκατ. βαρέλια ημερησίως, προσθέτοντας ότι επίδραση στις αυξητικές τάσεις στην τιμή του πετρελαίου θα έχουν και οι αργοί ρυθμοί των διαπραγματεύσεων με το Ιράν για την «ανάσταση» της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Οι αμερικανικές κυρώσεις

Βέβαια, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ξεκαθάρισε ότι ακόμα κι αν υπάρξει συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα, πολλές από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν θα παραμείνουν εν ισχύ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμπεριλάβουν και την απαγόρευση εξαγωγών πετρελαίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η Goldman σημειώνει ότι «περιμένουμε ότι μια πιθανή ανάκαμψη των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου δεν θα συμβεί πριν από το φθινόπωρο», προσθέτοντας ότι εκτιμά ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ+ δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν άμεσα στην αυξημένη ζήτηση για «μαύρο χρυσό».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr