Η οικονομία της Τουρκίας αναπτύχθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν το δεύτερο τρίμηνο, χάρη στην υψηλότερη καταναλωτική ζήτηση και τις κυβερνητικές δαπάνες ενόψει των εκλογών του Μαΐου, αλλά οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η αυστηρότερη νομισματική πολιτική πιθανόν να επιβραδύνει την ανάπτυξη κατά το υπόλοιπο του έτους, σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 3,8% μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την κρατική στατιστική υπηρεσία, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών για 3,1% σε έρευνα του Bloomberg.

Ενόψει της ψηφοφορίας του Μαΐου, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενίσχυσε τις δαπάνες τόνωσης της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της ηλικίας συνταξιοδότησης και της διανομής δωρεάν προμήθειας φυσικού αερίου, για να κερδίσει την υποστήριξη των ψηφοφόρων. Διατήρησε επίσης τα επιτόκια σε μονοψήφια επίπεδα για να ενθαρρύνει τις δαπάνες, αλλά μετά τις εκλογές επέτρεψε την αύξηση των επιτοκίων σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που καλπάζει.

Η προσπάθεια ανοικοδόμησης 

Η κατανάλωση των νοικοκυριών σημείωσε άλμα 15,6% το δεύτερο τρίμηνο, ενώ οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν κατά 5,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πέμπτης. Οι κατασκευές διευρύνθηκαν κατά 6,2%, καθώς η Τουρκία ξεκίνησε μια τεράστια προσπάθεια ανοικοδόμησης μετά τον καταστροφικό σεισμό του Φεβρουαρίου, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους και κατέστρεψε εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια.

  • “Η οικονομία μας συνέχισε την ισχυρή αναπτυξιακή της επίδοση το δεύτερο τρίμηνο, όταν προσπαθήσαμε να αντισταθμίσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις του σεισμού”, δήλωσε ο Mehmet Şimşek, ο οποίος ανέλαβε υπουργός Οικονομικών μετά τις εκλογές. “Στόχος μας είναι η ανάπτυξη να είναι ισχυρή, αλλά και ισορροπημένη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς”.

Μετά τη νίκη του στην επανεκλογή του, ο Ερντογάν διόρισε τον Şimşek επικεφαλής της οικονομίας και μία άλλο πρώην τραπεζίτη της Wall Street, την Hafize Gaye Erkan, ως διοικητή της κεντρικής τράπεζας, σηματοδοτώντας την επιστροφή στην κανονική οικονομική πολιτική. Επέτρεψε στην Ερκάν να αυξήσει τα επιτόκια κατά 16,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 25% για να τιθασεύσει τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό που έχει εξαπολύσει μια οδυνηρή κρίση κόστους ζωής.

Ωστόσο, ο τουρκικός πληθωρισμός τερμάτισε μια οκτάμηνη πτώση τον Ιούλιο, καθώς ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε σχεδόν στο 50%, καταδεικνύοντας τις δυσκολίες για τους Τούρκους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής που επιδιώκουν να επιβραδύνουν την αύξηση των τιμών σε μια οικονομία που υπερθερμαίνεται.

Η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει το κόστος χρήματος

Αρκετοί οικονομολόγοι αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει το κόστος δανεισμού φέτος, μια κίνηση που είναι πιθανό να επιβραδύνει ή ακόμη και να σταματήσει την οικονομική ανάπτυξη. Η Goldman Sachs δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει ότι η Τουρκία θα διολισθήσει σε ύφεση φέτος.

Η ασθενέστερη παγκόσμια ζήτηση οδήγησε στην πτώση των τουρκικών εξαγωγών κατά 9% το δεύτερο τρίμηνο, όπως έδειξαν τα στοιχεία. Οι μειώσεις στη μεταποιητική παραγωγή και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη υποδηλώνουν ότι η εγχώρια δραστηριότητα μπορεί επίσης να επιβραδύνεται, δήλωσε ο Haluk Bürümcekçi, οικονομολόγος της Bürümcekçi Research & Consulting, σε σημείωμα προς τους πελάτες.

“Τα πρώτα σήματα υποδεικνύουν εξασθένηση της αύξησης του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο”, είπε. “Ο αντίκτυπος της αύξησης των φόρων, τα μακροπροληπτικά μέτρα που στοχεύουν στα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες και η επιβράδυνση της πιστωτικής ανάπτυξης λόγω της αύξησης των πιστωτικών επιτοκίων μπορούν όλα … να περιορίσουν την εγχώρια ζήτηση”.

Ωστόσο, ο Ερντογάν μπορεί να εξακολουθεί να πιέζει την οικονομική του ομάδα να στηρίξει την ταχεία ανάπτυξη ενόψει των δημοτικών εκλογών του επόμενου έτους. Έχει δηλώσει ότι είναι αποφασισμένος να βοηθήσει το κυβερνών κόμμα να πάρει πίσω από την αντιπολίτευση την οικονομική ατμομηχανή της χώρας, Κωνσταντινούπολη.

  • Με πλήροφορίες από τους Financial Times και το Bloomberg
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr