“Στις 8 Σεπτεμβρίου, μετά το κλείσιμο της αγοράς, ο οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar αναβάθμισε την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα BBB (low) με σταθερές προοπτικές”, σημειώνει η Goldman Sachs σε σημερινή της έκθεση, και προσθέτει: “Η αξιολόγηση της DBRS είναι μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων οίκων αξιολόγησης (συμπεριλαμβανομένων των S&P, Fitch και Moody’s) τους οποίους χρησιμοποιεί η ΕΚΤ για τον καθορισμό των απαιτήσεων, όταν τα κρατικά ομόλογα χρησιμοποιούνται ως εγγύηση. Σημειώνουμε ωστόσο ότι η μεθοδολογία πολλών δεικτών ομολόγων απαιτεί τουλάχιστον μία αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας επίσης από S&P, Fitch ή Moody’s”.

Αντίκτυπος για τις ελληνικές τράπεζες

Η Goldman Sachs αναμένει ότι οι επόμενες αξιολογήσεις από S&P και Fitch (και οι δύο τοποθετούν την Ελλάδα 1 βαθμίδα κάτω από την επενδυτική) θα αποτελέσουν σημαντικούς καταλύτες. Τυχόν αναβαθμίσεις μπορεί να φέρουν την ένταξη της Ελλάδας σε δείκτες ομολόγων.

Το spread των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά και τα ιταλικά έχει μειωθεί τα τελευταία 3 χρόνια, αντανακλώντας τη βελτιωμένη πορεία του δημόσιου χρέους και την εμπιστοσύνη της αγοράς ότι η Ελλάδα θα αποκτούσε ξανά το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας.

Κατά το τελευταίο κλείσιμο, τα 10ετή ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονταν στο 4% περίπου, που συνεπάγεται ήδη χαμηλότερη απόδοση σε σύγκριση με τα ιταλικά 10ετή στο 4,3%. Η συμπίεση των περιθωρίων απόδοσης των εταιρικών ομολόγων των ελληνικών τραπεζών έχει μείνει πίσω σε σχέση με τα κρατικά τα τελευταία χρόνια, (κυρίως λόγω χαμηλότερης ρευστότητας).

Η αναβάθμιση από τη DBRS μαζί με οποιαδήποτε άλλη αναβάθμιση (ή άλλες αναβαθμίσεις), μπορεί να επιτρέψει φθηνότερη χρηματοδότηση για τις ελληνικές τράπεζες, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα νέα σχέδια έκδοσης MREL των ελληνικών τραπεζών, τονίζει η Goldman Sachs.

Πότε είναι οι επόμενες αξιολογήσεις

– Moody’s στις 15 Σεπτεμβρίου – Τωρινή βαθμίδα στο Ba3 (3 βαθμίδες κάτω από την επενδυτική)

– S&P στις 20 Οκτωβρίου – Τωρινή βαθμίδα στο BB+ (1 βαθμίδα κάτω από την επενδυτική)

– Fitch στη 1η Δεκεμβρίου – Τωρινή βαθμίδα στο BB+ (1 βαθμίδα κάτω από την επενδυτική)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr