Green bonds: Πότε θα γίνει η πρώτη ελληνική «πράσινη» έκδοση

Στην τελική ευθεία μπαίνει η ιστορική έκδοση από την Κομισιόν των πρώτων πράσινων ομολόγων που θα χρηματοδοτήσουν το Ταμείο Ανάκαμψης με 250 δις ευρώ – ήτοι, με το 30% της συνολικής δύναμης πυρός του.

Ο επίτροπος Προϋπολογισμού Γιοχάνες Χαν ανακοίνωσε χθες ότι η Κομισιόν ενέκρινε ένα ανεξάρτητα αξιολογούμενο πλαίσιο πράσινων ομολόγων, κάνοντας έτσι το τελικό βήμα προς την έκδοσή τους.

Το νέο πλαίσιο παρέχει σε όσους επενδύσουν σε πράσινα ομόλογα τη βεβαιότητα ότι τα κεφάλαια που θα κινητοποιηθούν θα διατεθούν σε έργα για την ανάκαμψη και την πράσινη μετάβαση της Ευρώπης.

Στις 21 Οκτωβρίου το πρώτο green bond της Κομισιόν

Ο Γιοχάνες Χαν τόνισε ότι στόχος της Επιτροπής είναι να εκδοθούν τα πρώτα πράσινα ομόλογα στις 21 Οκτωβρίου. «Κρίνοντας από την εμπειρία μας με προηγούμενες εκδόσεις, αναμένουμε υψηλή ζήτηση. Όλα αυτά είναι καλά νέα για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τα κράτη-μέλη και την ΕΕ στο σύνολό της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αυστριακός Επίτροπος. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το σχέδιο της ΕΕ να εκδώσει πράσινα ομόλογα ύψους έως και 250 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2026 θα την καταστήσει και τον μεγαλύτερο εκδότη πράσινων ομολόγων στον κόσμο.

Το πλαίσιο της NextGenerationEU για τα πράσινα ομόλογα καταρτίστηκε σύμφωνα με τις αρχές των πράσινων ομολόγων της Διεθνούς Ένωσης Κεφαλαιαγορών (ICMA), η οποία αποτελεί πρότυπο της αγοράς για τα πράσινα ομόλογα.

Τα έσοδα από τα πράσινα ομόλογα θα χρηματοδοτήσουν το μερίδιο των δαπανών που σχετίζονται με το κλίμα στο RRF.

Σε πράσινες επενδύσεις το 37% των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης

Κάθε κράτος μέλος πρέπει να διαθέσει τουλάχιστον το 37% του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας  σε επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με το κλίμα, ενώ πολλά κράτη μέλη σχεδιάζουν ακόμη πιο υψηλές επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση.

Για τη χρηματοδότηση του NextGenerationEU, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξ ονόματος της ΕΕ, θα δανειστεί συνολικά από τις κεφαλαιαγορές έως 800 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2026. Από αυτά, τα 421,5 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα κυρίως για επιχορηγήσεις (στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και άλλων προγραμμάτων του προϋπολογισμού της ΕΕ)· και τα 385,2 δισ. ευρώ για δάνεια. Αυτό θα μεταφραστεί σε δανεισμό, κατά μέσο όρο, περίπου 150 δισ. ευρώ ετησίως.

Το πτρώτο ελληνικό πράσινο ομόλογο

 Το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τον ΟΔΔΗΧ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου μέρους του δανειακού και διαχειριστικού προγράμματος για το τρέχον έτος, ξεκίνησε έρευνα, από τις αρχές του Ιουνίου, για τη δημιουργία πλαισίου έκδοσης ελληνικών κρατικών χρεογράφων τα πιστωτικά έσοδα των οποίων θα χρησιμοποιηθούν για έργα, δράσεις και προγράμματα του Δημοσίου με αποκλειστικό προσανατολισμό στην πράσινη και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η πρώτη ελληνική «πράσινη» έκδοση μεσο-μακροπρόθεσμης διάρκειας   θα αποτελέσει μέρος της εκδοτικής στρατηγικής του Δημοσίου για το επόμενο έτος, το 2022.
Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την εξειδίκευση των μέτρων για την στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές.

Πρεμιέρα από την Ισπανία

To πρώτο πράσινο ομόλογό της εξέδωσε χθες η Ισπανία, ενώ θα ακολουθήσουν αντίστοιχες εκδόσεις και από άλλες χώρες μέσα στον Σεπτέμβριο.

Η Ισπανία ακολουθεί άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν εκδώσει πράσινα ομόλογα φέτος για χρηματοδοτήσουν περιβαλλοντικές δαπάνες τους, καθώς η ζήτηση για τους τίτλους αυτούς είναι ισχυρή.

Με το 20ετές πράσινο ομόλογο που εξέδωσε, η Ισπανία θα αντλήσει 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το IFR, ενώ η ζήτηση έφθασε τα 60 δισ. ευρώ.

Η Γερμανία θα πουλήσει σήμερα το τέταρτο πράσινο ομόλογό της με δημοπρασία, ενώ η Βρετανία θα βγει στις αγορές την εβδομάδα μετά τις 20 Σεπτεμβρίου.
Πολωνία, Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία έχουν ήδη διαθέσει πράσινα ομόλογα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr