ταξίδια τεστ

Εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού και για τα ταξίδια εντός ελληνικής επικράτειας εισηγείται η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, δημιουργώντας νέα δεδομένα εν όψει της κορύφωσης των θερινών διακοπών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επιτροπή εισηγείται στην κυβέρνηση νέα μέτρα τα οποία θα προβλέπουν ότι οι μη εμβολισμένοι πολίτες θα μπορούν να ταξιδεύουν από νομό σε νομό μόνο με αρνητικό τεστ κορονοϊού, είτε μοριακό είτε rapid εισηγείται, σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων.

Μόνον με μοριακό ή rapid test θα ταξιδεύουν οι μη εμβολιασμένοι

Ειδικότερα, η εισήγηση προβλέπει να γίνονται εσωτερικές μετακινήσεις για τους ανεμβολιαστους πολίτες με αρνητικό μοριακό έλεγχο ή με αρνητικό rapid test, ενώ δεν θα γίνονται δεκτά τα self test. Η εισήγηση αφορά τις μετακινήσεις εντός της χώρας με αεροπλάνα, πλοία, και τρένα.

Η εισήγηση κρίθηκε αναγκαία για τη διασφάλιση της μη διασποράς του κορονοϊού το επόμενο διάστημα που αναμένεται η κινητικότητα να εκτοξευθεί λόγω θέρους και διακοπών.

Πρόκειται για μια πρόταση η οποία εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει και ως μοχλός πίεσης για τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, δεδομένου ότι ο έλεγχος με τεστ συνεπάγεται κόστος. Ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν το απόγευμα στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης.

Green pass και στο εσωτερικό

Πρόσθετος στόχος, κατά τις ίδιες πληροφορίες, είναι να υπάρχει και προστασία των επιβατών με δεδομένο ότι στα δημόσια μέσα μεταφοράς παρατηρείται συνωστισμός. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν, δε, ότι πρόκειται για ένα μέτρο που εφαρμόζεται ούτως ή άλλως στα ταξίδια του εξωτερικού με τα αεροπλάνα, καθώς ήδη από σήμερα χρησιμοποιείται το “green pass”.

Με βάση τα όσα έχει ήδη σχεδιάσει η κυβέρνηση, ο έλεγχος του πιστοποιητικού θα γίνεται όπως και στην εστίαση μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, όπως γίνεται αι στα ταξίδια του εξωτερικού.

Η προειδοποίηση Σκέρτσου: Lockdowns για μη εμβολιασμένους

Νωρίτερα, προειδοποίηση ότι τα επόμενα περιοριστικά μέτρα  θα αφορούν μόνον τους μη εμβολιασμένους απηύθυνε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος.

Ο κ. Σκέρτσος, ανέφερε χαρακτηριστικά πως τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας στο μέλλον «θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη».

Συγκεκριμένα, έγραψε στο Facebook: «Οριζόντια περιοριστικά μέτρα προφανώς δεν πρόκειται να ληφθούν ξανά. Η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι που έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια. Τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη. Ταυτόχρονα, οι εμβολιασμένοι θα ανακτούν σταδιακά την κανονικότητα της προ-πανδημικής ζωής τους μαζί με τα δικαιώματα που περιορίστηκαν τους προηγούμενους μήνες, όπως ήδη συμβαίνει».

Οι εμβολιασμοί ανά ηλικιακή ομάδα

Ο Ακης Σκέρτσος έδωσε και στοιχεία για τους εμβολιασμούς ανά ηλικιακή ομάδα:

  • 4.839.234 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με μια δόση και από αυτούς 3.788.906 πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος Ιουνίου το 56,3% του ενηλίκου πληθυσμού της χώρας είναι μερικώς θωρακισμένοι έναντι του κορονοϊού και το 44% είναι πλήρως προστατευμένοι.
  • 3 στους 4 πολίτες άνω των 60 ετών (75%), δηλαδή οι πιο ευάλωτοι στον κορονοϊό συμπολίτες μας, έχουν εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστούν πολύ σύντομα. Ένα υψηλό ποσοστό ανοσίας συνεπώς έχει ήδη χτισθεί γύρω από τους πιο ευάλωτους. Αντίστοιχα καλά είναι και τα ποσοστά εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 45 ετών, όπου 7 στους 10 είτε έχουν κάνει το εμβόλιο τους ή θα το κάνουν τις αμέσως επόμενες μέρες.

Στις νεότερες ηλικίες τα ποσοστά συμμετοχής είναι χαμηλότερα, καθώς απέκτησαν πρόσφατα πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια, αλλά ανεβαίνουν. Συγκεκριμένα, στις ηλικίες 30-45 ετών, το 44% των πολιτών έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση, ενώ στις ηλικίες 18-29 ετών το 26,5% έχει κάνει μια δόση ή έχει κλείσει το ραντεβού για τον εμβολιασμό. Μπορούμε να πάμε καλύτερα; Σίγουρα ναι και τις τελευταίες τρεις μέρες τα δεκάδες χιλιάδες νέα ραντεβού στην πλατφόρμα εμβολιασμών δείχνουν ότι τα κίνητρα υπέρ του εμβολιασμού φέρνουν αποτέλεσμα», υπογραμμίζει ο κ. Σκέρτσος.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η θέση στην ΕΕ των 27 ως προς το μερίδιο του πληθυσμού της που είναι πλήρως εμβολιασμένο, σύμφωνα με το our world in data, χάρη στην άρτια οργανωμένη επιχείρηση ελευθερία”, επεσήμανε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr