τουρκο-λιβυκό μνημόνιο

Ραγδαίες εξελίξεις, οι οποίες έχουν ευθεία αντανάκλαση στην Τουρκία και τη στρατηγική του Ερντογάν δημιουργούνται μετά την απόφαση του δικαστηρίου της Λιβύης να ακυρώσει το παράνομο μνημόνιο ‘Άγκυρας-Τρίπολης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, Μία εξέλιξη που είναι προφανές ότι  εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο της υφιστάμενης μάχης εξουσίας των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.

Ειδικότερα, το Εφετείο της πόλης Αλ Μπάιντα που ανήκει στην ανατολική Λιβύη, και  ελέγχεται από το στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ δημοσίευσε απόφαση, η οποία κρίνει άκυρη τη συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων Άγκυρας και Τρίπολης του πρωθυπουργού Φαγιέζ αλ Σαράτζ, για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων καθώς και τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας των δύο πλευρών.

Όπως αναφέρουν αραβικά και λιβυκά ΜΜΕ η απόφαση του Εφετείου εκδόθηκε μετά από αγωγή που έκανε εναντίον της συμφωνίας, η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, που εδρεύει πλέον στο Τομπρούκ. H Βουλή των Αντιπροσώπων σχηματίστηκε μετά από τις βουλευτικές εκλογές του 2014.

Το παράνομο μνημόνιο Άγκυρας – Τρίπολης

Όμως, το Ανώτατο Δικαστήριο της Τρίπολης έκρινε ότι οι εκλογές ήταν αντισυνταγματικές και ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων έπρεπε να διαλυθεί. Τότε μεταφέρθηκε στο Τομπρούκ. Την αγωγή για την ακύρωση της συμφωνίας είχε καταθέσει στο δικαστήριο της Αλ Μπάιντα, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Ακίλα Σάλεχ, μαζί με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης.

Το παράνομο μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, τίθεται με την απόφαση του δικαστηρίου της Αλ Μπάιντα σε σοβαρή αμφισβήτηση.

Όμως, στη Λιβύη υπάρχουν πλέον δύο κοινοβούλια, εκείνο που εδρεύει στην Τρίπολη και εκείνο του Τομπρούκ. Η απόφαση αν και είναι εναντίον του πρωθυπουργού αλ Σαράζ και της κυβέρνησής του για την υπογραφή των συμφωνιών με την Τουρκία, δεν θα υιοθετηθεί από την Τρίπολη καθώς ακυρώνει πλήρως, τη συμμαχία των δύο πλευρών.

Σε δύσκολη θέση ο Ερντογάν

Ο Ταγίπ Ερντογάν που στηρίζει στρατιωτικά την κυβέρνηση της Τρίπολης δεν είναι διατεθειμένος να αποσύρει τα τουρκικά στρατεύματα από Λιβύη και επιδιώκει να έχουν μόνιμη παρουσία. Παράλληλα, χρειάζεται το παράνομο μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης για την επεκτατική του στρατηγική στη ανατολική Μεσόγειο, η οποία στοχεύει στην  προώθηση της «Γαλάζιας Πατρίδας». Ο αλ Σαράζ γνωρίζει πολύ καλά ότι χωρίς τη βοήθεια του Ταγίπ Ερντογάν, πολιτική και στρατιωτική, δεν μπορεί να επιβιώσει, ούτε τώρα αλλά και ούτε σε μια μετά-εμφυλιακή περίοδο.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων του Τομπρούκ, που δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης αναμένεται να χρησιμοποιήσει την απόφαση για να ενδυναμώσει την επιρροή της έναντι του αντιπάλου της αλ Σαράζ, αλλά και για να αποσπάσει ισχυρή στήριξη των ξένων κρατών που έχουν καταδικάσει το μνημόνιο. Η κυβέρνηση του Τομπρούκ πρόσκεινται στο στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Οι εύθραυστες ισορροπίες και η  επόμενη μέρα

Οι ισορροπίες παραμένουν ευαίσθητες στη Λιβύη μεταξύ των δυο αντιμαχόμενων πλευρών. Οι  εκπρόσωποί τους σε διαβουλεύσεις υπό τη αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ενέκριναν ένα μηχανισμό για εκλέξουν μια προσωρινή κυβέρνηση που θα διενεργήσει εκλογές. Όμως, οι εμμονές για την εξουσία και το γεγονός ότι δεν έχουν αποχωρήσει ακόμα οι ξένοι μαχητές αποτελούν σημαντικό εμπόδιο για την ειρήνευση της Λιβύης.

Η επιβολή της ειρήνης θεωρείται δύσκολη καθώς και οι δύο πλευρές θα πρέπει να προβούν σε εκατέρωθεν υποχωρήσεις και να επιδείξουν εθνική ενότητα, που δεν είναι εύκολο καθώς οι προσπάθειες υπονομεύονται από εγχώρια και ξένα συμφέροντα.

Πηγή: economico.gr