Σε μια κίνηση που αναμένεται να έχει βαθύτατες επιδράσεις στον κόσμο της τεχνολογίας, η Apple σε ειδική εκδήλωση παρουσιάσε το M1, το πρώτο αποκλειστικά δικό της τσιπάκι, το οποίο θα μπει στους νέους υπολογιστές της, το οποίο είναι στηριγμένο σε τεχνολογία της ARM και όχι της Intel, όπως συνέβαινε ως τώρα.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Μ1 είναι εντυπωσιακά: κατασκευάζεται με τεχνολογία 5nm, η CPU περιλαμβάνει οκτώ πυρήνες, το ίδιο και η GPU, και το τσιπάκι διαθέτει περίπου 16 δισεκατομμύρια τρανζίστορ, ενώ περιλαμβάνει και Νευρωνική Μηχανή 16 πυρήνων που μπορούν να εκτελούν 11 τρισεκατομμύρια διεργασίες το δευτερόλεπτο.

Σε πρακτικό επίπεδο, η Apple υποστηρίζει ότι το Μ1 είναι δύο φορές πιο ισχυρό από παραδοσιακά τσιπάκια για υπολογιστές, καθώς πολύ καλύτερη ενεργειακή αξιοποίηση, παρέχοντας ως 15 ώρες σερφαρίσματος με WiFi και 18 ώρες προβολής βίντεο, αλλά και άμεσο «ξύπνημα» του υπολογιστή.

Η Apple, που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούσε τσιπάκια της Intel, ανακοίνωσε ότι το Μ1 θα εγκατασταθεί στους νέους MacBook Air, MacBook Pro και Mac mini, ενώ όσον αφορά το software, δήλωσε ότι οι δικές της εφαρμογές έχουν ήδη οπτιμαριστεί για το νέο τσιπ, ενώ για εφαρμογές τρίτων για τσιπάκια x86 θα υπάρχει ειδικό πρόγραμμα «μετάφρασης».

Η απόφαση της Apple να προχωρήσει στον σχεδιασμό και κατασκευή δικού της τσιπ αναμένεται να επιδράσει σημαντικά στη συγκεκριμένη αγορά, καθώς μέχρι σήμερα η Intel είχε τον πρώτο λόγο για τους υπολογιστές της εταιρείας. Ωστόσο, η επίδρασε θα φανεί μόλις παρουσιαστούν και οι πρώτες μηχανές με Μ1.

Πηγή: economico.gr