Ελλάδα ΟΗΕ

Παντελώς αβάσιμους, αστήρικτους και νομικά και ιστορικά λανθασμένους χαρακτηρίζει η Αθήνα τους τουρκικούς ισχυρισμούς για το καθεστώς στρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου όπως αυτοί είχαν εκφρασθεί σε επιστολή της Άγκυρας προς τον ΟΗΕ.

Στην  επιστολή – απάντηση της Αθήνας την οποία υπογράφει η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της χώρας μας στον ΟΗΕ Μαρία Θεοφίλη με αποδέκτη τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, η ελληνική πλευρά τονίζει ότι τα επιχειρήματα που περιέχονται στην τουρκική επιστολή ότι τα νησιά του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου παρεχωρήθησαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάνης  «με την συγκεκριμένη και αυστηρή προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν αποστρατιωτικοποιημένα δεν είναι μόνο προδήλως αβάσιμα αλλά και νομικά και ιστορικά λανθασμένα”. 

Τα τέσσερα επιχειρήματα της Ελλάδας

H ελληνική επιστολή καταρρίπτει έναν προς έναν τους τουρκικούς ισχυρισμούς. Συγκεκριμένα αναφέρει:

1. Σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης: Θα πρέπει να τονισθεί ότι η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου επιβεβαιώνεται πλήρως στο άρθρο 12 της Συνθήκης. Η ελληνική κυριαρχία δεν υπόκειται σε καμία υποχρέωση, συμπεριλαμβανομένης αυτής της «αποστρατιωτικοποίησης.

2. Επιπλέον στο άρθρο 13 της ίδιας Συνθήκης  δεν υπάρχει καμία αναφορά σε όρους «αποστρατιωτικοποιημένα» και «αποστρατιωτικοποίηση« ή καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης.

3. Για τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη η ελληνική επιστολή υπενθυμίζει ότι αυτά υπόκειντο σε καθεστώς αποστρατικοποίησης  μαζί με τα τουρκικά νησιά της Ίμβρου και της Τενέδου , το οποίο εγκαταλείφθηκε πλήρως όταν η προαναφερθείσα Συνθήκη (της Λωζάνης) αντικαταστάθηκε από τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936 .

Υπενθυμίζει επίσης ότι η Τουρκία έχει αναγνωρίσει από το 1936 το κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας να διατηρεί στρατεύματα στα δύο νησιά.

4. Για τα Δωδεκάνησα η επιστολή υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι η συναφθείσα με την Ιταλία Συνθήκη των Παρισίων (1947) παρεχώρησε στην Ελλάδα την πλήρη και άνευ όρων κυριαρχία. Η ελληνική πλευρά σημειώνει επίσης ότι οι προβλέψεις της εν λόγω Συνθήκης δεν μπορούν να γίνονται αντικείμενο επίκλησης από την Τουρκία η οποία δεν ανήκε στα συμβαλλόμενα μέρη (res inter alio acta) .

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr