Μπάιντεν Τουρκία
US Vice President Joe Biden speaks at the launch of the “It’s On Us” campaign to prevent sexual assault on college campuses at the White House in Washington on September 19, 2014. AFP PHOTO/Nicholas KAMM (Photo credit should read NICHOLAS KAMM/AFP/Getty Images)

Από την περασμένη Δευτέρα στο πεδίο βολής Mahajan, στην περιοχή του Ραζταστάν περίπου 160 χιλιόμετρα δυτικά από το Νέο Δελχί, στρατιωτικές μονάδες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ινδίας μετέχουν σε μια μεγάλη στρατιωτική άσκηση η οποία θα διαρκέσει δύο εβδομάδες.

Τα μηνύματα της αμερικανο-ινδικής στρατιωτικής άσκησης Yudh Abhyas

Πρόκειται για την διμερή στρατιωτική άσκηση Yudh Abhyas που διεξάγεται κάθε χρόνο από τις ένοπλες δυνάμεις ΗΠΑ και Ινδίας εδώ και μια δεκαετία, αυτή την φορά όμως είναι (έως και επιδεικτικά) αναβαθμισμένη και τα μηνύματά της μοιάζουν να έχουν διπλό αποδέκτη – την Κίνα και την Τουρκία.

Σε πρώτη ανάγνωση η άσκηση, η οποία είχε προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο αλλά λόγω covid αναβλήθηκε και γίνεται αμέσως μετά την αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο, δείχνει να είναι το πρώτο, ηχηρό μήνυμα του Τζο Μπάιντεν προς την Κίνα: Η νέα κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θέτει στις πρώτες της προτεραιότητες την αναβάθμιση, και σε στρατιωτικό επίπεδο, της τετραμερούς συμμαχίας της Quad εν είδει αντίβαρου απέναντι στην ισχύ και την επιρροή της Κίνας.

Η συμμαχία Quad: Το νέο “μίνι ΝΑΤΟ” του Μπάιντεν

Στην πραγματικότητα ο Λευκός Οίκος δείχνει πως θέλει να μετατρέψει την Quad, στην οποία εκτός από τις ΗΠΑ και την Ινδία μετέχουν επίσης η Ιαπωνία και η Αυστραλία, σε ένα νέο «μίνι ΝΑΤΟ», κόντρα στην επιρροή της Κίνας.

Η αμερικανική στρατιωτική εφημερίδα Stars and Stripes γράφει χαρακτηριστικά ότι η άσκηση Yudh Abhyas είναι το πρώτο βήμα του Τζο Μπάιντεν σε ένα συνολικό σχέδιο αξιοποίησης της Quad ως ισχυρού όπλου άσκησης πίεσης προς την Κίνα.

Ο διπλωμάτης και ειδικός αναλυτής σε θέματα Κίνας-Ινδίας Γιογκές Γκούπτα λέει στην εφημερίδα ότι είναι στρατηγική επιλογή του Μπάιντεν να εντείνει την πίεση προς την Κίνα στρατεύοντας δίπλα στις ΗΠΑ τους παλαιούς συμμάχους και εταίρους της.

Το δε ρεπορτάζ της Star and Stripes λέει ότι η Ινδία, παρ’ ότι βρίσκεται σε φάση εκτόνωσης με την Κίνα για την διαφιλονικούμενη συνοριακή γραμμή των Ιμαλαϊων, ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ του Πεκίνου. Και ότι στην πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Τζο Μπάιντεν με τον ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μοντι του κατέστησε σαφές πως πρόθεσή του είναι να αναβαθμίσει την Quad σε πολλαπλά επίπεδα, ανάμεσά τους και στην ελεύθερη ναυσιπλοϊα.

Η στρατηγική του μεγάλου Νότιου Τόξου και ο αποκλεισμός της Τουρκίας

Τούτων δοθέντων, ο κινέζος στρατιωτικός αναλυτής Νι Λεσιόνγκ περιγράφει την συμμαχία της Quad ως την πιο «πολύτιμη κληρονομιά» που άφησε η κυβέρνηση Τραμπ στον Τζο Μπάιντεν.

Ο ίδιος λέει ότι ο Μπάιντεν είναι πολύ πιο αρνητικός απέναντι στην Κίνα απ’ ό,τι ο Τραμπ, ότι θεωρεί πως πρώτη προτεραιότητα ασφαλείας για το Πεκίνο δεν είναι η συνοριακή διαφορά με την Ινδία αλλά το σχέδιο ένωσης της Ταϊβάν και εκτιμά ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα μετατρέψει την Quad από ένα συμβατικό φόρουμ κοινών ασκήσεων σε μια πολύ πιο συντεταγμένη στρατιωτική και πολιτική συμμαχία.

Σε δεύτερη ανάγνωση, αυτό σημαίνει μια μεγάλη στρατηγική στροφή των ΗΠΑ που έχει άμεσο αντίκρυσμα και στην Τουρκία: Σημαίνει, όπως επισημαίνουν διπλωματικοί και στρατιωτικοί αναλυτές, επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών στην στρατηγική του μεγάλου Νότιου Τόξου. Κι αυτό το Νότιο Τόξο διαμορφώνει εντελώς νέα γεωπολιτικά δεδομένα και βγάζει πλήρως εκτός παιχνιδιού την Τουρκία, λόγω της συμμαχίας του Ερντογάν με την Κίνα αλλά και την Ρωσία.

Πηγή: economico.gr