Η Bank of America αν και παραμένει αρνητική για τις προοπτικές της ευρωζώνης, ανεβάζει την εκτίμησή της για την ανάπτυξη φέτος στο 3% από 2,7% πριν, με τις 30 μ.β. αυτής της αναβάθμισης να οφείλονται στο ισχυρό carryover του β’ τριμήνου, δηλαδή στον ισχυρό τουρισμό, ωστόσο, εκτιμά πως το τελευταίο τρίμηνο και για δύο συνεχή τρίμηνα η Ευρωζώνη θα εισέλθει σε τεχνική ύφεση. Έτσι μειώνει την εκτίμησή της για την ανάπτυξη το 2023 στο 0,3% από 0,9% πριν καθώς και για το 2024 στο 1,4% από 1,6% πριν. Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα κινηθεί στο 7,8% φέτος και στο 4,7% και 1,4% το 2023 και το 2024 αντίστοιχα. 

Συμπίεση του πραγματικού εισοδήματος στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις

Η Bank of America επισημαίνει ότι το αρνητικό κενό παραγωγής πιθανότατα θα είναι μεγαλύτερο για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η συμπίεση του πραγματικού εισοδήματος στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από το ενεργειακό σοκ είναι σημαντική και, με τη δημοσιονομική στήριξη να αυξάνεται (αλλά να παραμένει ανεπαρκής), η πλεονάζουσα προσφορά έναντι της ζήτησης θα παραμείνει και θα κυριαρχήσει τελικά στη δυναμική του πληθωρισμού. Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής πάνω από τα ουδέτερα επίπεδα δεν βοηθά αυτή την ανισορροπία, και ως εκ τούτου εκτιμά πως η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια ξανά το 2024.

Συνολικά, η BofA αναμένει αυξήσεις επιτοκίων 150 μ.β. φέτος (75 μ.β. τον Σεπτέμβριο, 50 μ.β. τον Οκτώβριο, 25 μ.β. τον Δεκέμβριο) και τρεις ακόμη αυξήσεις 25 μ.β. το 2023 (Μάρτιος, Μάιος, Ιούνιος). Αυτό συνεπάγεται ότι τα επιτόκια καταθέσεων θα βρεθούν στο 2,25% τον Ιούνιο του 2023. 

Πηγή: economico.gr