H χρεοκοπία της Ρωσίας είναι “θέμα χρόνου” δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξή της στη γερμανική Bild.

Όπως είπε, οι επικείμενες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία θα στοχεύουν τις τράπεζες, ιδίως τη Sberbank, καθώς και τις εξαγωγές πετρελαίου, είπε.

Η Bild, σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε χθες (Κυριακή), της ζήτησε να περιγράψει τα βασικά σημεία ενός προγραμματισμένου έκτου γύρου κυρώσεων.

“Εξετάζουμε περαιτέρω τον τραπεζικό τομέα, ειδικά τη Sberbank, η οποία αντιπροσωπεύει το 37% του ρωσικού τραπεζικού τομέα. Και, φυσικά, υπάρχουν ενεργειακά ζητήματα”, είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η ΕΕ έχει μέχρι στιγμής αποφύγει να επιβάλει κυρώσεις στη Sberbank, που είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας επειδή, μαζί με την Gazprombank, είναι ένας από τους κύριους διαύλους πληρωμών για το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, το οποίο αγοράζουν οι χώρες της ΕΕ παρά τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Είπε επίσης ότι η ΕΕ εργάζεται σε «έξυπνους μηχανισμούς» ώστε το πετρέλαιο να συμπεριληφθεί στις επόμενες κυρώσεις.

Η πρόεδρος της Κομισιόν ήταν η πρώτη κορυφαία πολιτικός από τη Δύση που ταξίδεψε στην Butscha, σημειώνει η Bild. Στο προάστιο του Κιέβου, ο πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ είδε πόσο βάναυσα έδρασαν εκεί οι στρατιώτες του Πούτιν, συμπληρώνει. 

Στο ερώτημα αν “η Γερμανία αφήνει την Ουκρανία στην τύχη της, η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε πως  “ο κανόνας για όλα τα κράτη μέλη είναι ότι όποιος μπορεί θα πρέπει να παραδώσει τη βοήθεια γρήγορα, διότι μόνο τότε μπορεί η Ουκρανία να κρατήσει τη θέση της στον οξύ αμυντικό αγώνα της κατά της Ρωσίας”.

Οι επιπτώσεις στη Μόσχα από τις κυρώσεις

Σε σχέση με το αν οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας είναι “χαλαρές”, η ίδια απάντησε πως αρνητικά, εξηγώντας πως “οι κυρώσεις πλήττουν βαθύτερα τη ρωσική οικονομία εβδομάδα με εβδομάδα:

  • Οι εξαγωγές προς τη Ρωσία έχουν πέσει κατά 70%.
  • 700 ρωσικά αεροσκάφη έχουν χάσει τις άδειές τους επειδή λείπουν ανταλλακτικά και ενημερώσεις λογισμικού.
  • Εκατοντάδες μεγάλες εταιρείες και χιλιάδες εμπειρογνώμονες γυρίζουν την πλάτη στη χώρα.
  • Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ρωσίας θα μειωθεί κατά 11%.
  • Η εθνική χρεοκοπία της Ρωσίας είναι μόνο θέμα χρόνου.
  • Ο Πούτιν καταστρέφει επίσης την ίδια του τη χώρα και το μέλλον του λαού της με αυτόν τον πόλεμο”.
  • Αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός έκτου πακέτου κυρώσεων, η επικεφαλής της Κομισιόν σημείωσε πως “συνεχίζουμε να εξετάζουμε τον τραπεζικό τομέα, ιδίως τη Sberbank, η οποία από μόνη της αντιπροσωπεύει το 37% του ρωσικού τραπεζικού τομέα. Και φυσικά πρόκειται για ενεργειακά ζητήματα”.

Κάθε μέρα, τα κράτη της ΕΕ πληρώνουν στη Ρωσία 450 εκατομμύρια ευρώ

Από πλευράς Bild, τονίστηκε πως κάθε μέρα, τα κράτη της ΕΕ πληρώνουν στη Ρωσία 450 εκατομμύρια ευρώ μόνο για τις παραδόσεις πετρελαίου και τέθηκε το ερώτημα σε σχέση με πόσο καιρό υποτίθεται ότι θα συνεχιστεί αυτό.

Απαντώντας η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε πως “ο απώτερος στόχος είναι να συρρικνωθεί το εισόδημα του καθεστώτος Πούτιν. Γι’ αυτό αναπτύσσουμε έξυπνους μηχανισμούς ώστε το πετρέλαιο να μπορεί επίσης να συμπεριληφθεί στο επόμενο βήμα των κυρώσεων”.

 “Η Γερμανία υποστηρίζει την Ουκρανία”

“Η Γερμανία υποστηρίζει την Ουκρανία εδώ και πολλά χρόνια και συμφώνησε και στα πέντε πακέτα κυρώσεων που προτείναμε εντός 48 ωρών. Ποτέ άλλοτε η ΕΕ δεν έχει ενεργήσει τόσο ενωμένη, αποφασισμένη και ενεργητική όσο τώρα. Η Γερμανία έπαιξε το ρόλο της σε αυτό”, τόνισε η ίδια.

Σε σχέση με το αν η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απάντησε πως  “η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο. Η γενναιότητα και η ανθεκτικότητα της Ουκρανίας είναι εντυπωσιακή”.

Η ίδια διευκρίνισε πως  “η νίκη σημαίνει ότι η ειρήνη θα επικρατήσει και πάλι στην Ουκρανία. Με ποιους όρους, η Ουκρανία θα αποφασίσει μόνη της”.

“Οι δράστες θα τιμωρηθούν από ένα διεθνές δικαστήριο”

Η επικεφαλής της Κομισιόν τόνισε πως “είναι σταθερά πεπεισμένη ότι οι δράστες θα τιμωρηθούν από ένα διεθνές δικαστήριο για τις φρικαλεότητές τους. Έχουμε συγκροτήσει ομάδα έρευνας με την Ουκρανία για να συνεργαστούμε με το διεθνές δικαστήριο. Υπάρχουν μαζικές αποδείξεις για εγκλήματα που διαπράχθηκαν από Ρώσους στρατιώτες. Αλλά δεν πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη μόνο οι άμεσοι δράστες, αλλά και οι υπεύθυνοι για αυτόν τον πόλεμο, ο οποίος κοστίζει τη ζωή σε χιλιάδες αμάχους. Ο Πούτιν είναι υπεύθυνος για αυτόν τον πόλεμο, αυτός έδωσε την εντολή για την εισβολή και κρατάει όλα τα νήματα”.

“Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το τερματίσουμε το συντομότερο δυνατό. Και ταυτόχρονα πρέπει να προετοιμαστούμε για το γεγονός ότι ο πόλεμος μπορεί, στη χειρότερη περίπτωση, να διαρκέσει μήνες, ακόμη και χρόνια”, κατέληξε η ίδια.

Πηγή: economico.gr