«Καμπανάκι» για τη γερμανική οικονομία, αλλά με επιπτώσεις και συνολικά για την Ευρώπη, στην περίπτωση που οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας επεκταθούν και στο πεδίο της ενέργειας, χτύπησε ο επικεφαλής της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, o επικεφαλής της Deutsche Bank Κρίστιαν Σούινγκ προειδοποίησε, όπως έχουν ήδη κάνει και άλλα στελέχη της γερμανικής οικονομίας, για μείζονες οικονομικές συνέπειες αν διακοπεί ο ενεργειακός εφοδιασμός από τη Ρωσία. Αντιμετωπίζοντας ήδη τον αυξανόμενο πληθωρισμό, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα αντιμετωπίσει «μια περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης εάν σταματήσουν οι εισαγωγές ή οι παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου», είπε ο Σούινγκ σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα. «Μια ξεκάθαρη ύφεση στη Γερμανία θα ήταν προφανώς αναπόφευκτη», εκτίμησε.

«Μακροπρόθεσμος πληθωρισμός»

Η προειδοποίηση του διευθύνωντος συμβούλου της Deutsche Bank έρχεται μετά τη δημοσιοποίηση των εικόνων της σφαγής στην ουκρανική πόλη Μπούκα, που έχουν προκαλέσει εκκλήσεις για σκληρότερες κυρώσεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες θα πλήξουν και τους τομείς της ενέργειας, δηλαδή, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Η Γερμανία και πολλά άλλα κράτη-μέλη που εξαρτώνται από το ρωσικό αέριο έχουν αντιταχθεί μέχρι στιγμής στην επιβολή κυρώσεων στον ενεργειακό τομέα.

Άλλοι Γερμανοί πολιτικοί και στελέχη -συμπεριλαμβανομένου του ΥΠΟΙΚ Κρίστιαν Λίντνερ και της διευθύνουσας συμβούλου της ThyssenKrupp Μαρτίνα Μερτς- μίλησαν με παρόμοιους όρους με τον Σούινγκ το Σαββατοκύριακο, πριν δημοσιοποιηθούν οι εικόνες της σφαγής στην Μπούκα. «Αν επρόκειτο να υπάρξει εμπάργκο εισαγωγών, τότε θα μπορούσαμε να μιλάμε για πληθωρισμό που, τουλάχιστον προσωρινά, θα είναι διψήφιος», είπε ο Σούινγκ. «Αλλά θα έχουμε μόνιμα ένα φαινόμενο που δεν έχουμε δει όλοι τα τελευταία 30 χρόνια και αυτό είναι ο μακροπρόθεσμος πληθωρισμός».

Τέλος το ρωσικό αέριο για τη Λιθουανία

Πάντως, το υπουργείο Ενέργειας της Λιθουανίας ανακοίνωσε ότι πλέον η χώρα δεν τροφοδοτείται από ρωσικό φυσικό αέριο από την αρχή του μήνα. Αυτό επιβεβαιώνεται από στοιχεία του λιθουανικού διαχειριστή δικτύου που δείχνουν ότι δεν έγινε εισαγωγή φυσικού αερίου μέσω της διασύνδεσης μεταξύ Λιθουανίας και Λευκορωσίας στις 2 Απριλίου. Όλες οι ανάγκες της Λιθουανίας σε φυσικό αέριο θα καλυφθούν τώρα μέσω υγροποιημένου φυσικού αερίου, μέσω του τερματικού σταθμού στο λιμάνι της πόλης Κλάιπεντα.

«Είμαστε η πρώτη χώρα της ΕΕ μεταξύ των χωρών εφοδιασμού της Gazprom που ανεξαρτοποιείται από τον ρωσικό εφοδιασμό φυσικού αερίου και αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας πολυετούς συνεκτικής ενεργειακής πολιτικής και έγκαιρων αποφάσεων για τις υποδομές», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Νταινίους Κρέιβις, ενώ το υπουργείο είπε ότι το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να ρέει μέσω της χώρας προς τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, ανεξάρτητα από τη διακοπή εισαγωγής. Η Λιθουανία συνορεύει με το Καλίνινγκραντ και τη Λευκορωσία, σύμμαχο της Ρωσίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr