Το Ενεργειακό Κέντρο Αγ. Νικολάου της MYTILINEOS Energy & Metals, στη Βοιωτία, καθώς και το εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδος, επισκέφθηκαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης και ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης.
Σκοπός της επίσκεψης -όπως ανακοίνωσε η εταιρεία- ήταν να ενημερωθούν για τη βιομηχανική παραγωγή αλουμίνας και αλουμινίου και τις δυνατότητες παραγωγής σπάνιων γαιών και κρίσιμων υλικών για την ενεργειακή μετάβαση (π.χ. σκάνδιο και γάλλιο) που υπάρχουν στους ελληνικούς βωξίτες, αλλά και για τις ενεργειακές υποδομές της εταιρείας, που συμβάλλουν, σημαντικά, στο ενεργειακό σύστημα της χώρας, προσφέροντας σταθερότητα και αξιοπιστία.
Τον υπουργό και τον γενικό γραμματέα υποδέχθηκαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTLINEOS Energy & Metals, Ευάγγελος Μυτιληναίος, και ο αντιπρόεδρος της MYTLINEOS Energy & Metals, Ευάγγελος Χρυσάφης, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ξενάγηση από τον Chief Executive Director Metallurgy, Δημήτρη Στεφανίδη.

Η Αλουμίνιον της Ελλάδας

Ειδικότερα για το Αλουμίνιον της Ελλάδας, είναι ένας από τους ισχυρούς πυλώνες της ελληνικής βιομηχανίας και έχει καθιερωθεί ως ένας από τους ισχυρότερους εκπροσώπους του κλάδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με ετήσια δυναμικότητα παραγωγής που ξεπερνά τους 190.000 τόνους σε αλουμίνιο και τους 860.000 τόνους σε αλουμίνα. Επιπλέον, είναι η μοναδική πλήρως καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και πρωτόχυτου αλουμινίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), με ιδιόκτητες λιμενικές εγκαταστάσεις.
Είναι, μάλιστα, μεταξύ των παραγωγών αλουμινίου με το χαμηλότερο κόστος παγκοσμίως, καθώς βρίσκεται σταθερά στο πρώτο τεταρτημόριο της παγκόσμιας καμπύλης κόστους.

Το Ενεργειακό Κέντρο του Αγ. Νικολάου

Στη συνέχεια, ο υπουργός και ο γενικός γραμματέας επισκέφθηκαν το Ενεργειακό Κέντρο του Αγ. Νικολάου, το μεγαλύτερο στη χώρα με τη συνολική παραγόμενη ισχύ από θερμικές μονάδες να ξεπερνά το 1,5 GW, καθιστώντας το κομβικό για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Η MYTILINEOS, μάλιστα, έγινε η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που συνεισέφερε στο εθνικό ενεργειακό σύστημα με μία μονάδα τελευταίας τεχνολογίας.
Επιπλέον, ξεναγήθηκαν στο νέο σταθμό συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) της MYTILINEOS, ισχύος 826MW, με 63% θερμική απόδοση, μία επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο, αποδοτικότερο και πλέον σύγχρονο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα και έναν από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη.
Στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας λειτουργούν, επίσης, μία μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής και Θερμικής Ενέργειας, ισχύος 334 MW και μία μονάδα Συνδυασμένου Κύκλου, ισχύος 444,48 MW.

Η MYTILINEOS συντάσσεται με την εθνική στρατηγική μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το φυσικό αέριο κατά την καύση του εκπέμπει λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου από τα υπόλοιπα συμβατικά καύσιμα, ενώ ένας σταθμός CCGT υπολογίζεται ότι εκπέμπει λιγότερο από το ένα τέταρτο των εκπομπών μιας θερμικής λιγνιτικής μονάδας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr