Άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για την πορεία του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, καθώς οι επιπτώσεις από τον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας αρχίζουν να γίνονται όλο και πιο έντονες.

Ραγδαία άνοδος

Σύμφωνα με τη Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός στις χώρες της Ευρωζώνης σκαρφάλωσε στο 5,9% τον Φεβρουάριο του 2022 από 5,1% τον Ιανουάριο του 2022 και μόλις 0,9% τον Φεβρουάριο του 2021. Η εν λόγω επίδοση συνιστά νέο ιστορικό υψηλό για τη ζώνη του κοινού νομίσματος. Ταυτόχρονα, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή εκτινάχθηκε στο 6,2% από 5,6% τον Ιανουάριο του 2022 και 1,3% τον Φεβρουάριο του 2021.

Στην Ελλάδα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καθορίστηκε στο 6,3% έναντι 5,5% τον προηγούμενο μήνα, δείγμα της διατήρησης των πληθωριστικών πιέσεων στην ελληνική οικονομία. Ας σημειωθεί ότι σε μη εναρμονισμένο επίπεδο, ο ετήσιος πληθωρισμός (σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ) έφθασε στο 7,2%, το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 25ετίας.

Οι κλάδοι-«φωτιά»

Με βάση τα δεδομένα της Eurostat, ο κλάδος της ενέργειας είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην επίδοση του Φεβρουαρίου (+3,12 ποσοστιαίες μονάδες), καθώς αυξήθηκε κατά 32% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022. Ακολούθησαν ο κλάδος των υπηρεσιών (+1,04), ο κλάδος των τροφίμων – αλκοόλ – καπνού (+0,9) και ο κλάδος των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων (+0,81).

Εξαιρουμένης της ενέργειας, η οποία επηρεάζεται σημαντικά από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και τις υψηλές τιμές σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα, ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 3,1% τον Φεβρουάριο από 2,5% τον Ιανουάριο. Εξαιρώντας και τα τρόφιμα – αλκοόλ – καπνός, ο δείκτης τιμών καθορίστηκε στο 2,7% από 2,3% προηγουμένως.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr