Fitch ΔΕΗ

Ως ένα πρώτο μήνυμα του οίκου αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας ότι ετοιμάζεται για την αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα μπορεί να θεωρηθεί μετεκλογική έκθεση της Fitch Ratings, η οποία περιγράφει με πολύ θετικό τρόπο τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε σχεδόν όλους τους τομείς.

Κατά την Fitch, λοιπόν, η νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία που εξασφάλισε η ΝΔ θα της επιτρέψει να συνεχίσει την υλοποίηση των πολιτικών που εφάρμοσε την περίοδο 2019-2023, στις οποίες περιλαμβάνεται η ταχεία μείωση του δημοσίου χρέους της χώρας και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), που αποσκοπούν στην τόνωση των επενδύσεων. Ο κ. Μητσοτάκης άλλωστε τόνισε ότι “οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν τάχιστα”, αναφέρει.

Ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο οίκος σημειώνει, επίσης, ότι όταν επιβεβαίωσε πρόσφατα την αξιολόγηση “ΒΒ+” με σταθερές προοπτικές για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, οι προβλέψεις του βασίστηκαν στην παραδοχή ότι οι αρχές θα συνεχίσουν να επιτυγχάνουν τα ορόσημα και τους στόχους που σχετίζονται με το ΤΑΑ, το οποίο αποτελεί το “κλειδί” για τη σημαντική αύξηση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, βραχυμεσοπρόθεσμα.

Επισημαίνεται, δε, ότι οι ελληνικές αρχές εκτιμούν πως οι εκταμιεύσεις των επιχορηγήσεων και των δανείων του ΤΑΑ θα ανέλθουν σε 3,6 δισ. ευρώ (1,7%) του ΑΕΠ το 2023, σε 7,1 δισ. ευρώ (3,4% του ΑΕΠ) το 2024 και θα ξεπεράσουν τα 6 δισ. ευρώ (2,8% του ΑΕΠ) το 2025-2026. Τα κεφάλαια αυτά, σύμφωνα με τον οίκο, θα βοηθήσουν να καλυφθεί το απόθεμα κεφαλαίου που χάθηκε κατά την τελευταία δεκαετία και θα μπορούσε να ενθαρρύνει την ταχύτερη υλοποίηση επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα, συμβάλλοντας στη διατήρηση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ στο επίπεδο του 2,0%-2,5% που προβλέπει η Fitch για το 2023-2026, που είναι υψηλότερο της Ευρωζώνης.

Σημαντική βελτίωση δημοσιονομικών και χρέους

Ακόμη, η Fitch τονίζει ότι η εκ νέου δέσμευση της νέας κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις υποδηλώνει ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να υπερβεί αυτές τις προβλέψεις. Το εκλογικό αποτέλεσμα υπογραμμίζει την πεποίθηση του οίκου ότι η δημοσιονομική πολιτική θα συνεχίσει να στοχεύει στη μείωση του χρέους, η οποία ξεπέρασε τις προσδοκίες υπό την προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας στοχεύει στην περαιτέρω βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, με πρωτογενή πλεονάσματα που θα οδηγήσουν στη μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ.

Η Fitch προβλέπει πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα αυξηθεί στο 1% του ΑΕΠ φέτος και στο 2% το 2024, από 0,1% το 2022. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο στην έκθεση του οίκου τον Ιουνιο, το οποίο χαρακτηρίζεται από βελτίωση της δημοσιονομικής πολιτικής και σταθερή ανάπτυξη, ο λόγος δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ θα μειωθεί στο 162,2% το 2023 και στο 154,4% το 2024, που αντιστοιχεί σε μείωση 50 ποσοστιαίων μονάδων από το υψηλό του 206% το 2020, αν και θα εξακολουθήσει να είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο των χωρών που αξιολογούνται με “BB”.

Και οι δυσκολίες

Οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι της δημοσιονομικής υποαπόδοσης περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό, δεδομένου ότι δεν υπάρχει σημαντική επιβράδυνση των εσόδων και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα σε ταμειακή βάση ανήλθε σε 2.4 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου. Σε συνδυασμό με τον μετριασμό των κινδύνων εσωτερικής πολιτικής αστάθειας, τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν περιθώρια για περαιτέρω υπεραπόδοση. Η ΝΔ υποσχέθηκε στην προεκλογική της εκστρατεία δαπάνες ύψους 9 δισ. ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αλλά περίπου τα 3/4 αυτών έχουν ήδη ενσωματωθεί στον υφιστάμενο προϋπολογισμό και στο πρόγραμμα σταθερότητας.

Αν η αύξηση των εσόδων συνεχιστεί με τον τρέχοντα ρυθμό, ορισμένα από αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να επισπευσθούν χωρίς να οδηγήσουν σε μεγαλύτερο έλλειμμα. Μακροπρόθεσμα, ο οίκος εκτιμά ότι η μείωση του χρέους μπορεί να γίνει πιο δύσκολη λόγω των πιέσεων για κοινωνικές δαπάνες και το κόστος των τόκων θα μπορούσε να αυξηθεί αν η Ελλάδα εντείνει τη χρηματοδότησή της από τις αγορές. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε πιο ευαίσθητους πολιτικά τομείς, όπως η υγειονομική περίθαλψη, μπορεί επίσης να είναι πιο δύσκολο να επιτευχθούν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr