Γερμανία μετανάστες

«Η Γερμανία χρειάζεται περίπου 400.000 ειδικευμένους μετανάστες ετησίως – συνεπώς σημαντικά περισσότερους από ό, τι τα προηγούμενα χρόνια»,υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης Ντέτλεφ Σέελε.

«Δεν εννοώ όμως αιτούντες άσυλο, αλλά μια στοχευμένη μετανάστευση για να συμπληρώνονται τα κενά στην αγορά εργασίας. Από το νοσηλευτικό προσωπικό και τους τεχνικούς κλιματισμού έως τους ειδικούς της εφοδιαστικής αλυσίδας και απόφοιτους πανεπιστημίων, παντού θα υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων», είπε ο Σέελε σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται στην εφημερίδας του Μονάχου «Sueddeutsche Zeitung».

Οι αντιδράσεις κατά της μετανάστευσης

Για την πιθανές αντιδράσεις κατά της μετανάστευσης, είπε: «Μπορεί κανείς να σηκωθεί και να πει: Δεν θέλουμε άλλους ξένους. Το γεγονός όμως παραμένει : οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι στην Γερμανία εξαντλούνται λόγω της δημογραφικής εξέλιξης και ο αριθμός των εν δυνάμει εργαζομένων στην τυπική επαγγελματική ηλικία θα μειωθεί φέτος κατά σχεδόν 150.000. Θα είναι πολύ πιο δραματικό τα επόμενα χρόνια.

Η Γερμανία δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα μόνο με την εκπαίδευση των ανειδίκευτων και των ατόμων που χάνουν την εργασία τους- και κυρίως φέρνοντας ανειδίκευτους μετανάστες στη χώρα. Η νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να τα αντιμετωπίσει όλα αυτά».

Το δημογραφικό πρόβλημα και ο κορονοϊός

Εν τω μεταξύ, η κρίση του κορονοϊού επιδείνωσε το κενό του δημογραφικού προβλήματος και της ανεπαρκούς μετανάστευσης ειδικευμένων εργαζομένων. Πέρυσι, ο αριθμός των αιτήσεων στις γερμανικές αρχές μειώθηκε κατά 3%, δηλαδή σε μόνο 42.000, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Η διαδικασία αιτήσεων αναθεωρήθηκε τον Μάρτιο του 2020 με τον νέο νόμο για τη μετανάστευση των ειδικευμένων εργαζομένων και αποσκοπεί στη διασφάλιση της επιτάχυνσης των διαδικασιών. Ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων (FDP) στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag), Γιοχάνες Φόγκελ για θέματα αγοράς εργασίας, επέκρινε τον νόμο Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) ως «εντελώς ανεπαρκή. Πρόκειται για έναν νόμο ο οποίος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το θέμα. Πρέπει επιτέλους να γίνουμε καλύτεροι στον παγκόσμιο ανταγωνισμό ταλέντων – και γι ‘αυτό χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο νόμο μετανάστευσης με ένα αντίστοιχο σύστημα αξιολόγησης, όπως κάνουν εδώ και καιρό ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία», τόνισε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr