Μέχρι πριν η Ουάσινγκτον επιβάλλει κυρώσεις και απαγορεύσεις, ο κινεζικός κολοσσός της τεχνολογίας, Huawei, ήταν δεύτερος παγκοσμίως σε πωλήσεις smartphones και όλες οι εκτιμήσεις έδειχναν ότι σε ένα ή δύο χρόνια θα ξεπερνούσε την πρώτη Samsung. Ωστόσο, μετά τις αμερικανικές κυρώσεις, η εταιρεία έχασε πρόσβαση σε κρίσιμες τεχνολογίες, κυρίως, δε σε αυτές των μικροτσίπ, των «εγκεφάλων» των συσκευών. Όμως, φαίνεται ότι κάτι αλλάζει.

Σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg, η Huawei και ο κορυφαίος κατασκευαστής τσιπ της Κίνας έχουν κατασκευάσει έναν προηγμένο επεξεργαστή 7 nm για την τροφοδοσία του τελευταίου της smartphone, ένα σημάδι ότι το Πεκίνο σημειώνει πρόοδο σε μια πανεθνική προσπάθεια να παρακάμψει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να περιορίσουν την άνοδό του. Το Mate 60 Pro της Huawei τροφοδοτείται από ένα νέο τσιπ Kirin 9000s που κατασκευάστηκε στην Κίνα από την Semiconductor Manufacturing International Corp, σύμφωνα με ένα teardown της συσκευής που διεξήγαγε η TechInsights.

Οι φόβοι

Ο επεξεργαστής είναι ο πρώτος που χρησιμοποιεί την πιο προηγμένη τεχνολογία 7nm της SMIC και υποδηλώνει ότι η κινεζική κυβέρνηση σημειώνει κάποια πρόοδο στις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός εγχώριου οικοσυστήματος τσιπ, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών. Πολλά παραμένουν άγνωστα σχετικά με την πρόοδο της SMIC και της Huawei, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον μπορούν να κατασκευάσουν τσιπ σε όγκο ή σε λογικό κόστος. Αλλά το μικροτσίπ στο Mate 60 εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα μιας παγκόσμιας εκστρατείας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την παρεμπόδιση της πρόσβασης της Κίνας σε τεχνολογία αιχμής, από φόβους ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των κινεζικών στρατιωτικών δυνατοτήτων.

Πιο κοντά η Κίνα

Με τους ελέγχους των εξαγωγών της πέρυσι, η αμερικανική κυβέρνηση προσπάθησε να θέσει ένα όριο για να εμποδίσει την Κίνα να αποκτήσει πρόσβαση σε τσιπ των 14nm, δηλαδή περίπου οκτώ χρόνια πίσω από την πιο προηγμένη τεχνολογία. Οι ΗΠΑ είχαν επίσης βάλει στη μαύρη λίστα τόσο τη Huawei όσο και τη SMIC. Τώρα η Κίνα απέδειξε ότι μπορεί να παράγει τουλάχιστον περιορισμένες ποσότητες τσιπ πέντε χρόνια πίσω από την αιχμή του δόρατος, πλησιάζοντας περισσότερο στον στόχο της αυτάρκειας στον κρίσιμο τομέα των ημιαγωγών. “Είναι μια αρκετά σημαντική εξέλιξη για την Κίνα“, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της TechInsights Dan Hutcheson. “Η τεχνολογική πρόοδος της SMIC βρίσκεται σε επιταχυνόμενη τροχιά και φαίνεται να έχει αντιμετωπίσει ζητήματα που επηρεάζουν την απόδοση στην τεχνολογία των 7nm“.

Οι μετοχές της SMIC που διαπραγματεύονται στο Χονγκ Κονγκ αυξήθηκαν κατά 11% τη Δευτέρα μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, στο μεγαλύτερο άλμα τους από τον Ιανουάριο του 2021.Στη Σαγκάη, η μετοχή της αυξήθηκε κατά 6%. Η αποσυναρμολόγηση από την TechInsights – η οποία έχει περάσει δεκαετίες ερευνώντας τα ηλεκτρονικά ενδότερα εκατοντάδων συσκευών για μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο – αποτελεί την πιο έγκυρη ανάλυση των εξαρτημάτων του Mate 60 Pro από τότε που η απότομη παρουσίασή του πυροδότησε μια φρενίτιδα κερδοσκοπίας.

Αθόρυβη κυκλοφορία

Η Huawei κυκλοφόρησε αθόρυβα το τηλέφωνο στο διαδίκτυο την περασμένη εβδομάδα, χωρίς να αναφέρει λεπτομερώς βασικές προδιαγραφές, όπως ο σχεδιασμός του επεξεργαστή ή οι ταχύτητες ασύρματης σύνδεσης. Αυτό έγινε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Κίνα της υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο, η υπηρεσία της οποίας επέβαλε πολλούς από τους βασικούς ελέγχους εξαγωγών στην Κίνα. Το τηλέφωνο έχει προκαλέσει εικασίες επειδή η Huawei βρίσκεται στο επίκεντρο των εντάσεων Ουάσινγκτον-Πεκίνου, καθώς αποτελεί στόχο κυρώσεων λόγω των ισχυρισμών ότι βοηθά τον κινεζικό στρατό. Κάποτε ο μεγαλύτερος πάροχος τηλεπικοινωνιών στον κόσμο, έχει βάλει τα δυνατά του για να ερευνήσει εναλλακτικές λύσεις για τα αμερικανικά κυκλώματα από τότε που η κυβέρνηση Τραμπ πρόσθεσε τη Huawei στον κατάλογο οντοτήτων της το 2019.

Νέο ράλι;

Η πρόοδος του Mate 60 θα μπορούσε να επαναφέρει τη δυναμική της τεχνολογικής σύγκρουσης, καθώς υποδηλώνει ότι η Huawei είναι σε θέση να πλησιάσει, αν και όχι ακριβώς να φτάσει, τις ταχύτερες κινητές συσκευές χρησιμοποιώντας ένα τσιπ που έχει σχεδιαστεί και παραχθεί στην Κίνα. Οι δοκιμές του Bloomberg News έδειξαν ότι το Mate 60 Pro είναι ικανό για ταχύτητες κινητής τηλεφωνίας στο ίδιο επίπεδο με συσκευές 5G, όπως τα τελευταία iPhone της Apple Inc. “Θα είναι μια μεγάλη ώθηση για την SMIC και ολόκληρη τη βιομηχανία ημιαγωγών στην Κίνα. Το ράλι της μετοχής τους θα μπορούσε να συνεχιστεί επειδή ξεπερνά τις προσδοκίες της αγοράς“, δήλωσε ο Steven Leung, εκτελεστικός διευθυντής της UOB Kay Hian στο Χονγκ Κονγκ. “Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είχαν προβλέψει ότι η Κίνα θα μπορούσε να καλύψει τη διαφορά σε αυτόν τον τομέα τόσο γρήγορα“.

Ερωτήματα

Η κίνηση αυτή εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με τη συμμόρφωση της SMIC με τους αμερικανικούς κανόνες που προβλέπουν ότι κάθε εταιρεία που σκοπεύει να προμηθεύσει τη Huawei χρησιμοποιώντας αμερικανική τεχνολογία – η οποία είναι παρούσα σε όλες τις δραστηριότητες της SMIC – πρέπει να λάβει την έγκριση της Ουάσινγκτον. Οι εκπρόσωποι της Huawei και της SMIC δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχόλια σχετικά με τις προδιαγραφές του τηλεφώνου από την κυκλοφορία του την περασμένη εβδομάδα. Η Huawei δήλωσε μόνο ότι το Mate 60 Pro είναι η πιο ισχυρή συσκευή Mate μέχρι στιγμής. Το Υπουργείο Εμπορίου δεν απάντησε σε ερωτήματα σχετικά με το αν η προμήθεια τσιπ 7nm από την SMIC στη Huawei παραβιάζει τις κυρώσεις.

Χάσμα

Η κινεζική παραγωγή τσιπ εξακολουθεί να έχει χάσμα απόδοσης, καθώς ο κύριος επεξεργαστής στο Mate 60 Pro είναι δύο γενιές πίσω από την τελευταία παγκόσμια τεχνολογία, σύμφωνα με το teardown της TechInsights, τα ευρήματα της οποίας έδωσαν βαρύτητα σε ανυπόστατες αναφορές που δημοσιεύτηκαν από ερασιτέχνες τεχνικούς, bloggers και influencers στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα τρέχοντα iPhone της Apple κατασκευάζονται στα 4nm και την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσει μια νέα ναυαρχίδα iPhone που θα τροφοδοτείται από chip 3nm. Η Huawei με έδρα τη Shenzhen και η SMIC με έδρα τη Σαγκάη ενδέχεται να πλησιάζουν ήδη το ανώτατο όριο του τι μπορούν να επιτύχουν χωρίς πιο προηγμένα μηχανήματα κατασκευής τσιπ.

Απαγορεύσεις

Για να προχωρήσει πέρα από τα 7nm, ο προμηθευτής iPhone Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. χρησιμοποιεί μηχανήματα λιθογραφίας ακραίας υπεριώδους ακτινοβολίας, ή EUV, της ASML Holding NV. Στην Κίνα απαγορεύεται πλήρως η εισαγωγή αυτών των μηχανημάτων. Δεν είναι σαφές πόσες μονάδες της νέας συσκευής σκοπεύει να παράγει η Huawei. Το Mate 60 Pro εξαντλήθηκε σχεδόν αμέσως και φαίνεται ότι ήταν διαθέσιμο σε περιορισμένες ποσότητες. Έγινε δεκτή με ένα ξέσπασμα πατριωτικής θέρμης στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εθνικά μέσα όπως το CCTV και οι Global Times την εγκωμίασαν ως σύμβολο του ασυγκράτητου πνεύματος της Κίνας.

Βαρύ πλήγμα

Η καταναλωτική δραστηριότητα της Huawei δέχθηκε βαρύ πλήγμα μετά την αποκοπή της εταιρείας από κατασκευαστές τσιπ όπως η TSMC πριν από τρία χρόνια, όταν τα smartphones της ήταν ο σαφής μοχλός ανάπτυξης για έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές τεχνολογίας της Κίνας. Οι καταναλωτικές πωλήσεις της είναι τώρα λιγότερες από το μισό μέγεθος από αυτό που ήταν πριν από την έναρξη ισχύος των κυρώσεων και η εταιρεία έχει μετατοπίσει την εστίασή της στην ανάπτυξη τεχνολογίας για επιχειρήσεις, εφαρμογές cloud και αυτοκίνητα. Οι αναλυτές της Jefferies, συμπεριλαμβανομένου του Edison Lee, προέτρεψαν σε προσοχή στην ερμηνεία του τι λέει το Mate 60 της Huawei για την πρόοδο της Κίνας στα τσιπ. Έγραψαν ότι η εξάντληση των τηλεφώνων της Huawei μέσα σε λίγες ώρες υποδηλώνει περιορισμένα αποθέματα.

Πρόοδος μεγαλύτερη της αναμενόμενης

Είπαν επίσης ότι η Huawei μπορεί να τροφοδοτεί ορισμένα Mate 60 με τσιπ από την TSMC, τα οποία είχε αποθηκεύσει πριν οι ΗΠΑ διακόψουν τις εν λόγω αγορές. Σε μια έκθεση με τίτλο “Huawei Mate 60 Pro: Jefferies“, η ομάδα Jefferies δήλωσε ότι πιστεύει ότι η Κίνα μπορεί να παράγει μόνο έναν “πολύ μικρό” όγκο τσιπ 7nm. Οι αναλυτές της Sanford C. Bernstein, συμπεριλαμβανομένου του Mark Li, δήλωσαν ότι τα teardowns δείχνουν ότι οι ταχύτητες του chip της Huawei επιτεύχθηκαν με προηγμένη συσκευασία και κατανάλωση ενέργειας. Η Κίνα μπορεί να μην είναι σε θέση να κατασκευάζει ημιαγωγούς τόσο οικονομικά όσο οι παγκόσμιοι παίκτες, αλλά κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας προμηθειών για τους πιο κρίσιμους τομείς της. “Θεωρούμε ότι η πρόοδος της Huawei και συνεπώς της Κίνας είναι καλύτερη από την αναμενόμενη“, έγραψαν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr