H μετάλλαξη Δέλτα απειλεί την οικονομία

Έντονη ανησυχία που φθάνει και στα όρια του εκνευρισμού προκαλούν στο οικονομικό επιτελείο οι εξελίξεις  στην πανδημία του κορονοϊού και η μετάλλαξη Δέλτα             .

Αν και στο υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν ότι «τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ξεπερνούν τα 35 δισεκατομμύρια ευρώ και  μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες στην οικονομία από ένα τέταρτο κύμα το ερχόμενο φθινόπωρο», δεν κρύβουν την ανησυχία τους αφού «όλα κρέμονται σε μία κλωστή». Μάλιστα θυμίζουν και τη δήλωση του υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα ότι «το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο και για το δυσμενέστερο σενάριο».

Μέχρι τώρα ο σχεδιασμός μετά την επανεκκίνηση της οικονομίας  και την έναρξη της τουριστικής περιόδου καθώς και με την έγκριση του σχεδίου Ελλάδα 2.0 με την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ήταν να υπάρξει μια δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας που θα κάλυπτε σε μεγάλο ποσοστό τις σημαντικές απώλειες του 2020.

Η μετάλλαξη Δέλτα φοβίζει το οικονομικό επιτελείο

Η μετάλλαξη Δέλτα όμως δημιουργεί νέα δεδομένα και εφόσον δεν αποτραπεί ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας τότε θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στην οικονομία και ενδέχεται να καθυστερήσει και η υλοποίηση επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μια ενδεχόμενη απώλεια πόρων στην παρούσα φάση «δεν είναι ζημιογόνος είναι καταστροφική” σχολιάζουν κύκλοι στην πλατεία Συντάγματος.

Έτσι σύσσωμη η κυβέρνηση αναμένεται το επόμενο διάστημα να καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να επιταχυνθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού, εξ ου και οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για κίνητρα στους νέους αλλά και οι συναντήσεις με παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν θετικά την κοινή γνώμη όπως ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Το ποσοστό εμβολιασμού πρέπει να φθάσει τουλάχιστον στο 75%

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι με τους ρυθμούς που έχει σήμερα το πρόγραμμα εμβολιασμού των πολιτών μέχρι τέλος του καλοκαιριού θα έχει καλυφθεί περισσότερο από το 50% του πληθυσμού, ποσοστό  που δεν κρίνεται ικανοποιητικό για να αποτραπεί το τέταρτο κύμα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των λοιμωξιολόγων το ποσοστό εμβολιασμού πρέπει να φθάσει τουλάχιστον το 75% ώστε να αντιμετωπισθεί επιτυχώς  η μετάλλαξη και να μην υπάρξει ένα νέο γενικευμένο lockdown, εξέλιξη που απεύχονται άπαντες και όχι μόνο στο οικονομικό επιτελείο.

Το μήνυμα Γεωργιάδη

Ενδεικτικές του εκνευρισμού που επικρατεί είναι και οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης  Άδωνι  Γεωργιάδη  ο οποίος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open ανέφερε χαρακτηριστικά «Έχει έρθει η ώρα να ωριμάσουμε. Δεν υπάρχουν άλλα λεφτά. Αν έρθει πανδημία τον χειμώνα, τελειώσαμε οικονομικά». 

Μιλώντας σε επιχειρηματίες με νυχτερινά κέντρα διασκέδασης για το πώς θα λειτουργήσουν οι μεικτοί και οι αμιγείς χώροι εστίασης ήταν ακόμη πιο  αποκαλυπτικός: «Θέλετε το χειμώνα να σας ξανακλείσουμε και τώρα πια που δεν υπάρχουν και λεφτά να χρεοκοπήσετε ή όχι; Αντί να φωνάζετε σε μας, να πείτε  σε καλλιτέχνες να κάνουν δηλώσεις ώστε να πάνε να εμβολιαστούν οι άνθρωποι, να μην έχουμε πανδημία τον χειμώνα» τόνισε και πρόσθεσε: «Εγώ φταίω που δεν πάει ο άλλος να εμβολιαστεί; Ούτε εσείς ούτε εγώ ούτε ο επιχειρηματίας φταίει. Ο ιός είναι μια πραγματικότητα που γεννήθηκε στη ζωή μας. Δεν μπορώ να πείσω τον καθένα, ούτε κηδεμόνας είμαι ούτε τίποτα».

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να υπάρξει σχεδιασμός με μέτρα στήριξης της οικονομίας που θα ανακοινωθούν εφόσον ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας «χτυπήσει» τη χώρα μας μέσα στο φθινόπωρο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr