κορονοϊός αγορές

Μεγάλες απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και «βουτιά» της στερλίνας προκάλεσε η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που εντοπίστηκε στην Βρετανία και πυροδοτεί νέο κύμα αβεβαιότητας για την εξέλιξη της πανδημίας.

Το κύμα πωλήσεων δεν ανασχέθηκε ούτε μετά την έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech από την Κομισιόν – μια έγκριση, που ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για την έναρξη των εμβολιασμών στην Ευρώπη.

Αργά το απόγευμα ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κατέφαγρε απώλειες 2,95% στις 384,24 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να αναδεικνύεται σε αρνητικό πρωταγωνιστή και να εμφανίζει  πτώση 4,4%, ενώ με αρνητικά πρόσημα κινούντο και όλοι οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες.

Στην Φραγκφούρτη ο γερμανικός DAX υποχωρούσε κατά  3,44%, ο βρετανικός FTSE 100 σημείωνε πτώση  2,42% και ο γαλλικός CAC-40 εμφάνιζε απώλειες 3,26%.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX-35 υποχωρούσε κατά 3,64% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά  3,32%.

Οι επενδυτές παρακολουθούν νευρικά τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού στη Βρετανία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή σκληρού lockdown στο Λονδίνο και σε άλλα μέρη της νοτιοανατολικής Αγγλίας, αλλά και μπαράζ ταξιδιωτικών περιορισμών από και προς την Βρετανία.

Σ’ αυτό το κλίμα βουτιά έκανε και η στερλίνα έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Η λίρα είχε πτώση σχεδόν 2% έναντι του αμερικανικού νομίσματος και υποχώρησε κάτω από το 1,33 δολάριο ενώ κατέγραψε απώλειες 1% και έναντι του ευρώ.

Πηγή: economico.gr