νότα αισιοδοξίας

Παρά την υποτροπή της πανδημίας εν μέσω καλοκαιριού σε πολλές χώρες και την επέλαση της άκρως μεταδοτικής μετάλλαξης «Δέλτα», τα υπάρχοντα εμβόλια παρέχουν άκρως αποτελεσματική προστασία απέναντι στην COVID-19.

Το αισιόδοξο αυτό μήνυμα, που υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη επιτάχυνσης των εμβολιασμών, στέλνουν νεότερες έρευνες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα πορίσματα των οποίων είδαν χθες το φως της δημοσιότητας.

Οπως προκύπτει από ανάλυση των επίσημων, επιδημιολογικών δεδομένων από το ίδρυμα Kaiser Family, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων που προσβάλλονται από τον κορωνοϊό είναι κάτω του 1% σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ (από 0,01% έως 0,9% ανάλογα με την πολιτεία).

Πολύ μικρότερα είναι τα ποσοστά όσων αναγκάζονται να νοσηλευτούν ή χάνουν τη μάχη με τη νόσο.

Απειροελάχιστος ο αριθμός των εμβολιασμένων που κινδυνεύουν σοβαρά 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ομοσπονδιακού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC), μόλις το 0,004 των πλήρως εμβολιασμένων με οποιοδήποτε εγκεκριμένο εμβόλιο χρειάζεται νοσηλεία λόγω COVID-19, ενώ το ποσοστό όσων χάνουν τη ζωή τους από τη νόσο περιορίζεται σε 0,001% (ένας πλήρως εμβολιασμένος στους 100.000).

Στις περισσότερες πολιτείες άνω του 98% όσων χρειάστηκαν νοσηλεία δεν είχαν δεχθεί καμία δόση του εμβολίου.

Ελεύθερη η είσοδος για τους πλήρως εμβολιασμένους στη Βρετανία 

Στο μεταξύ, ελεύθερη είναι, από χθες, η είσοδος στη Βρετανία για τους πλήρως εμβολιασμένους από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., οι οποίοι δεν έχουν υποχρέωση παραμονής σε καραντίνα. Η εξέλιξη γέμισε με ενθουσιασμό τις αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες προσβλέπουν σε αύξηση 300% στις κρατήσεις εισιτηρίων.

Ο διευθύνων σύμβουλος του αεροδρομίου «Χίθροου», Τζον Χόλαντ Κέι, μάλιστα απηύθυνε έκκληση στη βρετανική κυβέρνηση να «κρατήσει τα πράγματα απλά» και να μην περιπλέξει άλλο τον τουρισμό, τη στιγμή που το υπουργικό συμβούλιο συζητάει τη δημιουργία μιας «ενισχυμένης» πορτοκαλί λίστας που θα περιλαμβάνει χώρες όπου ενδέχεται να ισχύσει εκ νέου η υποχρέωση καραντίνας. Σε αυτή, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, πιθανώς να ενταχθούν η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα.

Παράλληλα, εκατομμύρια Ευρωπαίοι πρόκειται να λάβουν τις επόμενες εβδομάδες και τρίτη ενισχυτική εμβολιαστική δόση. Στη Βρετανία, η επιπλέον δόση θα χορηγηθεί από τον Σεπτέμβριο σε άτομα άνω των 50 ετών.

Η γερμανική κυβέρνηση ολοκληρώνει τον σχεδιασμό για τη χορήγηση της τρίτης δόσης σε ηλικιωμένους και άτομα ευπαθών ομάδων, εγχείρημα που σύμφωνα με πληροφορίες θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr