Τουρκια Ευρώπη

Η Τουρκία μπορεί στην σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. να κέρδισε – με τις «πλάτες» της Γερμανίας και της Ανγκελα Μέρκελ – επιπλέον 3,5 δις για το προσφυγικό και την επικύρωση της προοπτικής αναβάθμισης της Τελωνειακής Ενωσης, τώρα όμως ζητάει και… τα ρέστα.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή εκφράζει σαφή ενόχληση της Αγκυρας για τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής, κυρίως σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, και κατηγορεί την Ε.Ε. για «τακτική καθυστέρησης». Επιπλέον, κάνει αναφορά και σε «κατάχρηση ένταξης στην Ε.Ε. από ένα ή δύο κράτη-μέλη», «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά την Ελλάδα και την Κύπρο.

“Επανάληψη των απόψεων του ελληνοκυπριακού διδύμου”

Παράλληλα, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι τα ψηφίσματα για την Κύπρο «είναι η συνηθισμένη επανάληψη των απόψεων του ελληνικού/ελληνοκοκυπριακού διδύμου» και πως «με αυτή τη στάση, η Ε.Ε. αγνόησε για άλλη μια φορά τους Τουρκοκύπριους και αγνόησε τα ίσα δικαιώματά τους». Μάλιστα η Άγκυρα προειδοποιεί ότι «όσο συνεχίζεται αυτή η στάση της Ε.Ε., δεν είναι δυνατόν να υπάρξει εποικοδομητική συμβολή στο Κυπριακό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Οι αποφάσεις που ελήφθησαν απέχουν πολύ από το να περιλαμβάνουν τα αναμενόμενα και απαραίτητα βήματα.

Η Τουρκία έχει εκπληρώσει κάτι περισσότερο από τις ευθύνες της όσον αφορά τη μείωση των εντάσεων και την έναρξη διαλόγου και συνεργασίας. Η αναγνώριση της Ε.Ε. ότι η ένταση έχει μειωθεί και η καθυστέρηση της λήψης συγκεκριμένων αποφάσεων για την εφαρμογή της θετικής ατζέντας, συμπεριλαμβανομένης της επικαιροποίησης της Τελωνειακής Ένωσης, θεωρείται τακτική καθυστέρησης, έλλειψη βούλησης και κατάχρηση ένταξης στην Ε.Ε. από ένα ή δύο κράτη-μέλη. Η αποφυγή αναφοράς στην κατάσταση υποψηφιότητας στο κείμενο επιβεβαιώνει επίσης αυτήν την άποψη.

Η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Η Ε.Ε. αντί να προτείνει διάλογο για το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα, θα μπορέσει να προετοιμάσει το δρόμο για ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να θέσει τις βάσεις για ταχύτερη πρόοδο στη χώρα μας στα κεφάλαια 23 και 24.

Το προτεινόμενο νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας προορίζεται για πρόσφυγες από τη Συρία, όχι για την Τουρκία, και είναι ουσιαστικά ένα βήμα που πρέπει να ληφθεί για να εξασφαλιστεί η ειρήνη και η ασφάλεια της Ε.Ε.. Η μείωση της συνεργασίας για τη μετανάστευση μόνο σε οικονομική διάσταση είναι μεγάλο λάθος. Ο στόχος για στενή συνεργασία σε αυτόν τον τομέα θα ήταν επωφελής για όλους.

Το Κυπριακό

Τα σχετικά ψηφίσματα της Συνόδου Κορυφής που σχετίζονται με την Κύπρο είναι η συνηθισμένη επανάληψη των απόψεων του ελληνικού/ελληνοκοκυπριακού διδύμου. Με αυτή τη στάση, η Ε.Ε. αγνόησε για άλλη μια φορά τους Τουρκοκύπριους και αγνόησε τα ίσα δικαιώματά τους.

Όσο συνεχίζεται αυτή η στάση της Ε.Ε., δεν είναι δυνατόν να υπάρξει εποικοδομητική συμβολή στο Κυπριακό. Με την ευκαιρία αυτή, καλούμε την Ε.Ε. για άλλη μια φορά να δει τις πραγματικότητες στο νησί, να αναγνωρίσει τους Τουρκοκύπριους και τα κεκτημένα ίσα δικαιώματά τους και να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που έγιναν το 2004.

Αυτό που απαιτείται προκειμένου να διατηρηθεί η θετική ορμή που επιτεύχθηκε και να προωθηθούν οι σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε. μέσω της «θετικής ατζέντας» με την προοπτική της ένταξης είναι να εξεταστεί η συμφωνία της 18ης Μαρτίου με όλες τις πτυχές και με μια ολιστική κατανόηση και να την καταστήσουμε λειτουργική, αυτός θα είναι ένας τρόπος που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής και στα κοινά ενδιαφέροντα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr