«Πράσινο φως» για τη λειτουργία της πρώτης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής του Ακούγιου άναψε η Τουρκία που έδωσε σήμερα τη σχετική άδεια στην εταιρεία διαχείρισης έργου

«Πράσινο φως» για τη λειτουργία της πρώτης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής του Ακούγιου άναψε η Τουρκία που έδωσε σήμερα τη σχετική άδεια στην εταιρεία διαχείρισης έργου του υπό κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, η πρώτη δέσμη εγγράφων είχε υποβληθεί στην τουρκική ρυθμιστική αρχή στις 17 Μαρτίου και η δεύτερη στις 24 Αυγούστου, με στόχο να λάβει την άδεια λειτουργίας.

Τη χορήγηση της άδειας ακολουθούν οι διαδικασίες εκκίνησης, ρύθμισης και παραγωγής, οι οποίες αποτελούν τις τελικές φάσεις της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού για την ασφαλή λειτουργία του.

«Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε»

«Η απόφαση της Τουρκικής Ρυθμιστικής Αρχής Πυρηνικών Εγκαταστάσεων (NDK) να χορηγήσει άδεια για τη λειτουργία της πρώτης μονάδας του πυρηνικού σταθμού Ακούγιου επιβεβαιώνει ότι έχουμε εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις της τουρκικής νομοθεσίας και των διεθνών προτύπων για την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε». Η ανακοίνωση ανέφερε η Αναστασία Ζοτέεβα, γενική διευθύντρια της εταιρείας του έργου, Akkuyu Nuclear Company, σε ανακοίνωση της ρωσικής κρατικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας Rosatom που δημοιεύτηκε στο Telegram.

Σύμφωνα με τη Ζοτέεβα, η άδεια αποτελεί την αρχή «ενός νέου, σημαντικού και υπεύθυνου σταδίου στην πορεία του έργου». Το επόμενο στάδιο περιλαμβάνει τη λήψη άδειας επιχειρησιακής λειτουργίας της πρώτης μονάδας παραγωγής ενέργειας. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα μπορέσει να γίνει η φόρτωση των πυρηνικών καυσίμων στον αντιδραστήρα και η έναρξη του ελέγχου πριν από την έναρξη της παραγωγής.

Το πυρηνικό εργοστάσιο του Ακούγιου, που βρίσκεται στην επαρχία της Μερσίνας στις ακτές της Μεσογείου στη νότια Τουρκία, θα έχει δυναμικότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 35 δισ. κιλοβατώρων μετά την κατασκευή και των τεσσάρων μονάδων. Σύμφωνα με τη διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας, η πρώτη μονάδα αναμένεται να αρχίσει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια το 2025.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr