H UBS εκτιμά ένα οικονομικό πλήγμα περίπου 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την έκτακτη εξαγορά της Credit Suisse και αναφέρει ότι η βιαστική συμφωνία μπορεί να έχει επηρεάσει την επιμέλειά της.

Σε μια νέα κατάθεση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) αργά το βράδυ της Τρίτης, ο ελβετικός τραπεζικός γίγαντας κατέγραψε συνολική αρνητική επίπτωση περίπου 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε προσαρμογές εύλογης αξίας των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων της νέας συνδυασμένης οντότητας, μαζί με δυνητικά 4 δισεκατομμύρια δολάρια πλήγμα από δικαστικές και κανονιστικές δαπάνες.

Ωστόσο, η UBS αναμένει επίσης να το αντισταθμίσει αυτό δεσμεύοντας ένα εφάπαξ κέρδος 34,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη λεγόμενη «αρνητική υπεραξία», η οποία αναφέρεται στην απόκτηση περιουσιακών στοιχείων με πολύ χαμηλότερο κόστος από την πραγματική τους αξία.

Η έκτακτη εξαγορά από την τράπεζα του πληγωμένου εγχώριου αντιπάλου της για 3 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (3,4 δισεκατομμύρια δολάρια) έγινε από τις ελβετικές αρχές κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου του Μαρτίου, με την Credit Suisse να βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης εν μέσω μαζικών αναλήψεων καταθέσεων πελατών και πτώσης του μεριδίου τιμή.

Στην τροποποιημένη κατάθεση του F-4, η UBS τόνισε επίσης ότι το σύντομο χρονικό πλαίσιο κάτω από το οποίο αναγκάστηκε να διεξαγάγει τη δέουσα επιμέλεια μπορεί να είχε επηρεάσει την ικανότητά της να «αξιολογήσει πλήρως τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις της Credit Suisse» πριν από την εξαγορά.

Οι ελβετικές κυβερνητικές αρχές προσέγγισαν την UBS στις 15 Μαρτίου, ενώ εξέταζαν εάν θα ξεκινούσαν την πώληση της Credit Suisse προκειμένου να «ηρεμήσουν οι αγορές και να αποφευχθεί η πιθανότητα μετάδοσης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα», αποκάλυψε η κατάθεση. Η τράπεζα είχε προθεσμία έως τις 19 Μαρτίου για να διεξαγάγει τη δέουσα επιμέλεια και να επιστρέψει με απόφαση.

«Εάν οι συνθήκες της δέουσας επιμέλειας επηρέασαν την ικανότητα της UBS Group AG να εξετάσει διεξοδικά τις υποχρεώσεις και τις αδυναμίες της Credit Suisse, είναι πιθανό η UBS Group AG να έχει συμφωνήσει σε μια διάσωση που είναι πολύ πιο δύσκολη και επικίνδυνη από ό,τι είχε σκεφτεί», δήλωσε η UBS. στην ενότητα Παράγοντες Κινδύνου της κατάθεσης.

Αν και αυτό τονίζεται ως πιθανός κίνδυνος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της UBS Sergio Ermotti είπε στο CNBC τον περασμένο μήνα ότι η συμφωνία με την Credit Suisse δεν ήταν επικίνδυνη και θα δημιουργούσε μακροπρόθεσμα οφέλη.

Η πιο αμφιλεγόμενη πτυχή της συμφωνίας ήταν η απόφαση της ρυθμιστικής αρχής FINMA να εξαλείψει περίπου 17 δισεκατομμύρια δολάρια από τα πρόσθετα ομόλογα πρώτης βαθμίδας (AT1) της Credit Suisse πριν από τις μετοχές, αψηφώντας τη συμβατική σειρά διαγραφής και οδηγώντας σε νομικές ενέργειες από τους κατόχους ομολόγων AT1.

Η κατάθεση της Τρίτης έδειξε ότι η Επιτροπή Στρατηγικής της UBS άρχισε να αξιολογεί την Credit Suisse τον Οκτώβριο του 2022 καθώς η οικονομική κατάσταση του αντιπάλου της επιδεινώθηκε. Ο μακροχρόνιος δανειστής παρουσίασε τεράστιες καθαρές εκροές ενεργητικού προς το τέλος του 2022 λόγω ανησυχιών σχετικά με τη ρευστότητα.

Η Επιτροπή Στρατηγικής της UBS κατέληξε στο συμπέρασμα τον Φεβρουάριο ότι η εξαγορά της Credit Suisse ήταν «μη επιθυμητή» και η τράπεζα συνέχισε να αναλύει τις οικονομικές και νομικές επιπτώσεις μιας τέτοιας συμφωνίας σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί σε σημείο που οι ελβετικές αρχές θα ζητούσαν από την UBS να παρέμβει.

Η UBS την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Credit Suisse Ulrich Koerner θα ενταχθεί στο εκτελεστικό συμβούλιο της νέας συνδυασμένης οντότητας μόλις κλείσει νομικά η συμφωνία, η οποία αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων.

Ο όμιλος θα λειτουργεί ως «ολοκληρωμένος τραπεζικός όμιλος» με την Credit Suisse να διατηρεί την ανεξαρτησία της επωνυμίας της για το άμεσο μέλλον, καθώς η UBS επιδιώκει μια σταδιακή ολοκλήρωση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr