Τι γράφει η Handelsblatt για Έβρο και Αιγαίο

Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και η αύξηση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη έχουν προκαλέσει συναγερμό σε πολλές χώρες εισόδου προσφύγων, όπως είναι η  Ελλάδα και η Τουρκία.

Η Handelsblatt περιγράφει την ατμόσφαιρα καταρχήν στην Τουρκία. “Τους περασμένους μήνες έχουν έρθει και πάλι πολλοί πρόσφυγες, οι κάτοικοι αντιδρούν εχθρικά” σημειώνει. “Το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, πυροδοτεί το κλίμα. Σε περίπτωση που ανέλθει στην εξουσία, όλοι οι πρόσφυγες θα επιστρέψουν στη χώρα προέλευσής τους, όπως είπε ο επικεφαλής του κόμματος Κεμάλ Κιλιντζάρογλου.

Η προσφυγική συμφωνία με την ΕΕ αφορά στους Σύρους στην Τουρκία. Οι Αφγανοί βρίσκουν καταφύγιο μόνο παράτυπα, γι αυτό τείνουν να ταξιδεύουν περισσότερο προς την ΕΕ. Στις Βρυξέλλες γίνονται σκέψεις γύρω από τις δυνατότητες συνεργασίας με την Άγκυρα”.

Ο αρθρογράφος της Handelsblatt επικαλείται συνέντευξη της Επιτρόπου Εσωτερικών Ίλβα Γιόχανσον στην κυριακάτικη Welt. „Δεν θα πρέπει να κάνουμε τα ίδια λάθη όπως το 2015, δεν θα πρέπει να περιμένουμε μέχρις ότου οι άνθρωποι βρεθούν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ”, τόνισε η Επίτροπος.

Η Ελλάδα δεν θέλει να διολισθήσει και πάλι σε μια νέα κρίση απροετοίμαστη

Και η Ελλάδα; Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με την Handelsblatt. “Η Ελλάδα δεν θέλει να διολισθήσει και πάλι σε μια νέα κρίση απροετοίμαστη, όπως έγινε πριν 6 χρόνια” σημειώνει.”O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας με κύριο θέμα τη διασφάλιση των συνόρων.

Η ελληνική ακτοφυλακή πολλαπλασίασε τις περιπολίες της στο Αιγαίο, αστυνομία και στρατός ενίσχυσαν την παρουσία τους στον Έβρο, τα αποθέματα σε φωτοβολίδες και δακρυγόνα συμπληρώθηκαν. Την περασμένη Παρασκευή οι υπουργοί Άμυνας και Εσωτερικών επιθεώρησαν τις μονάδες στον Έβρο.

Εκεί οι Έλληνες εγκατέστησαν 11 κάμερες – ραντάρ σε ψηλούς ιστούς για να επιτρέπουν στους μεθοριακούς φρουρούς να παρακολουθούν κινήσεις οχημάτων και ανθρώπων σε απόσταση 15 χιλιομέτρων προς την τουρκική πλευρά των συνόρων.

Η μεγαλύτερη ανησυχία για την Αθήνα είναι να μην επιχειρήσει και πάλι ο Ερντογάν την εργαλειοποίηση των προσφύγων,όπως το Μάρτιο του 2015. Ο υπουργός Μετανάστευσης Μηταράκης τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της προσφυγικής συμφωνίας με την Τουρκία και της στήριξης της χώρας κάνοντας σαφές ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει πύλη εισόδου για νέες προσφυγικές ροές”.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr