παρέμβαση Μητσοτάκη δείπνο ηγετών

Εξαιρετικά δύσκολη, όπως αναμενόταν, άλλωστε, είναι η συζήτηση των Ευρωπαίων ηγετών για την Τουρκία, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από τις εννέα το βράδυ, στο δείπνο των αρχηγών κρατών της Ε.Ε.

Η Ευρώπη έχει βαλτώσει σε “αν” και σε “αλλά”

Σύμφωνα με διπλωμάτες που έχουν γνώση του θέματος και τους οποίους επικαλείται το Politico, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως «είναι τουλάχιστον παράδοξο ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ένα μέλος του ΝΑΤΟ, και η Ευρώπη έχει βαλτώσει σε “αν” και σε “αλλά”».

Μετά τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, αποφάσισε να διακοπεί η συζήτηση για το κλίμα για να προηγηθούν τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Νωρίτερα, δύο διπλωμάτες ανέφεραν στο Politco ότι και το νέο σχέδιο συμπερασμάτων για την Τουρκία δεν ικανοποίησε Ελλάδα και Κύπρο.

Ετσι, το κείμενο συζητείται πλέον σε επίπεδο ηγετών.

Σύμφωνα, με την ίδια πηγή, στη νέα εκδοχή του προσχεδίου, η οποία κατατέθηκε νωρίτερα σήμερα το πρωί και έχει περιέλθει σε γνώση του ιστότοπου, διατυπώνεται η «πρόσκληση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» να εγκρίνει επιπρόσθετη λίστα κυρώσεων για τις «μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» και καλεί τον Ζοζέπ Μπορέλ, τον κορυφαίο διπλωμάτη της ΕΕ, «να υποβάλει έκθεση σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση» συμπεριλαμβανομένης της «επέκτασης του πεδίου» των κυρώσεων «το αργότερο στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου 2021».

Ελάχιστες οι αλλαγές σε σύγκριση με το πρώτο προσχέδιο 

Οι δύο διπλωμάτες λένε ότι, για την Ελλάδα και την Κύπρο, η αναφορά στον Μάρτιο είναι πάρα πολύ μακριά δεδομένου ότι θα ήθελαν να δουν ταχύτερη και ισχυρότερη δέσμευση εκ μέρους της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τρίτο διπλωμάτη, η Ελλάδα έριξε επίσης την ιδέα μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής τον Φεβρουάριο για το ζήτημα της Τουρκίας.

Ωστόσο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό αυτή την ιδέα: «Προς το παρόν δεν βλέπω ανάγκη για κάτι τέτοιο».

Τα κράτη – μέλη συμφωνούν ότι κάτι πρέπει να γίνει «αλλά η διαφωνία έγκειται σε αυτό το κάτι», σχολίασε ο διπλωμάτης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Politico, στο δείπνο κατά τη διάρκεια του οποίου συζητείται το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, βρίσκεται η πρωινή εκδοχή του προσχεδίου.

Πηγή: economico.gr