Μητσοτάκης Αναστασιάδης

Ηχηρά μηνύματα προς την Τουρκία στον απόηχο των προκλήσεων του Ταγίπ Ερντογάν από τα κατεχόμενα έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

“Οι νέες παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Κύπρο είναι απόλυτα καταδικαστέες. Παραβιάζουν κατάφωρα τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και περιφρονούν τα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού συμβουλίου ενώ επί της ουσίας υπονομεύουν και τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του Οργανισμού για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό”, δήλωσεο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το τέλος της συνάντησης  με τον κ. Αναστασιάδη.

“Η Ελλάδα δεν θα παραιτηθεί ποτέ από το δικαίωμα της αυτοάμυνας”

“Η Τουρκία που εισέβαλε και κατέχει το 38% της κυπριακής δημοκρατίας, η Τουρκία που έχει κηρύξει εις βάρος της Ελλάδας casus belli ισχυρίζεται ότι κινδυνεύει η ασφάλεια της από τα μέτρα αυτοπροστασίας της χώρας μας. Η χώρα η οποία διατηρεί απέναντι από τα νησιά μας στην ηπειρωτική Τουρκία τη στρατιά του Αιγαίου με αποβατική ταξιαρχία διατείνεται ότι απειλείται από την Ελλάδα. Επιτέλους, χρειάζεται λίγη σοβαρότητα.

Θα το πω για ακόμη μία φορά. Κάθε σπιθαμή ελληνικού εδάφους ηπειρώτικου ή νησιωτικού και κάθε Έλληνας πολίτης έχει το ίδιο απαράγραπτο και αναφαίρετο δικαίωμα στην ασφάλεια και την άμυνα. Και η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε ή θα παραιτηθεί από το υπέρτατο δικαίωμα της αυτοάμυνας που της αναγνωρίζει ο χάρτης των Ηνωμένων Εθνών“, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.

“Πορευόμαστε πάντα μαζί με την Κύπρο”

Με το βλέμμα στις εξαγγελίες Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η καταδίκη υπήρξε παγκόσμια. “Από το θεματοφύλακα της διεθνούς νομιμότητας, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Σύσσωμη υπήρξε και η καταδίκη από την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, αλλά και από τα κράτη-μέλη με εθνικές δηλώσεις. Και πώς αντέδρασε η Τουρκία; Όχι μόνο απέρριψε τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά απέδωσε την παγκόσμια καταδίκη στη δήθεν προπαγάνδα της Ελλάδος και της Κύπρου. Ισχυρίζεται ότι Αθήνα και Λευκωσία παρασύραμε όλη την υφήλιο…

Πορευόμαστε πάντα μαζί και στηρίζουμε της προσπάθειες Κυπριακής Δημοκρατίας για την αναστροφή των τουρκικών μεθοδεύσεων στα Βαρώσια και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια. Όπως προβλέπεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων εθνών και πάντα σύμφωνη με τον ευρωπαϊκό κεκτημένο”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

“Οι τουρκικές αξιώσεις για αναγνώριση ισότιμου διεθνούς καθεστώτος και κυριαρχικής ισότητας της παράνομης αποσχιστικής οντότητας στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και η λύση δύο χωριστών κρατών είναι απαράδεκτες, αντίθετες στο διεθνές δίκαιο, αντίθετες στις αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και απορρίπτονται επί της αρχής. Κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η Κυπριακή Δημοκρατία όπως εκπροσωπείται από τη νόμιμη κυβέρνησή της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί την αποσχιστική οντότητα ως μέλος της, εάν η Τουρκία και η σημερινή τουρκοκυπριακή ηγεσία επιμείνουν στα διχοτομικά του σχέδια”, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr