Μια πιο… συντηρητική προσέγγιση όσον αγορά τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων τήρησε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Helleniq Energy, Ανδρέας Σιάμισιης, συστήνοντας πιο χαμηλούς τόνους.
«Ακούγονται πάρα πολλά για γεωπολιτικούς, πολιτικούς ή οικονομικούς λόγους. Αυτή τη στιγμή έχουμε ολοκληρώσει τις σεισμικές έρευνες και προσπαθούμε να τις κατανοήσουμε. Στις περιοχές που εμπλεκόμαστε, είμαστε 12 έως 18 μήνες μακριά από την επόμενη φάση που είναι η λήψη απόφασης για γεώτρηση και αυτή απέχει κάποιους μήνες ακόμα από την απόφαση για εκμετάλλευση. Ό,τι ακούγεται πρέπει να το βάλουμε σε πιο συντηρητικό πλαίσιο» είπε -μιλώντας στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών- σχετικά με τις περιοχές όπου δραστηριοποιείται ο Όμιλος, του Ιονίου και στη θαλάσσια περιοχή της δυτικής Πελοποννήσου.

Η ενεργειακή μετάβαση

Αναφερόμενος στην ενεργειακή μετάβαση τόνισε ότι «αποτελεί μονόδρομο και θα υλοποιηθεί σε 10, 20 ή 30 χρόνια», όμως αυτό που έχει τεθεί σε αμφισβήτηση είναι το πόσο ρεαλιστικό είναι το πλάνο. «Δεν μπορούμε να πάμε με ένα διακόπτη στις ανανεώσιμες πηγές. Οι πρόσφατες εξελίξεις έβαλαν μια δόση ρεαλισμού στην μετάβαση καθώς το σύστημα δεν είναι έτοιμο να ανταποκριθεί. Οι ανανεώσιμες πηγές έχουν ορισμένα σοβαρά προβλήματα, όπως είναι η αδειοδότηση και η εξασφάλιση ηλεκτρικού χώρου, ο τρόπος κατανομής του οποίου δεν μας αφήνει ιδιαίτερα εντυπωσιασμένους», ανέφερε.

Νέες επενδύσεις

Ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq επανέλαβε εξάλλου ότι ο όμιλος σχεδιάζει δύο μεγάλες επενδύσεις αρχικού προϋπολογισμού 3-4 δισ. ευρώ για την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος που περιλαμβάνουν:

  • Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 600 MW που θα συνδέεται απευθείας με το διυλιστήριο Θεσσαλονίκης όπου η ενέργεια θα αποθηκεύεται σε μπαταρίες, θα παράγεται πράσινο υδρογόνο και ενδεχομένως αμμωνία.
  • Και στο νότο γίνεται προσπάθεια για δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα σε συνδυασμό με παραγωγή μπλε και πράσινου υδρογόνου για παραγωγή συνθετικών καυσίμων τα οποία έχουν το πλεονέκτημα ότι έχουν χαμηλότερο αποτύπωμα ακόμα και από τις ανανεώσιμες πηγές. Ώστε να συνεχιστούν οι κινητήρες εσωτερικής καύσης στους τομείς όπου δεν μπορούν να αντικατασταθούν.

Ο κ. Σιάμισιης σημείωσε εξάλλου ότι ο όμιλος θα ολοκληρώσει τα έργα που έχει προγραμματίσει προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για ισχύ 2 GW στις ανανεώσιμες «και μετά – όπως είπε – θα περιμένουμε λίγο γιατί καλές είναι οι ανακοινώσεις και οι μεταβάσεις αλλά οι εταιρείες πρέπει να έχουν και αποδοτικότητα για τους μετόχους».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr