Οι διεθνείς Οίκοι HSBC και UniCredit υπερδιπλασιάζουν την εκτίμηση τους για την ανάπτυξη

Οι εξαγωγές και οι επενδύσεις διαδραματίζουν ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στην Ελληνική οικονομία, σύμφωνα με έκθεση της HSBC. Η βρετανική τράπεζα, αναφερόμενη στην αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της χώρας, θεωρεί ότι αυτό αποτελεί σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα μεταρρυθμιστικά stories.

  • Η αύξηση των επενδύσεων και οι ξένες άμεσες επενδύσεις βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και η ανάκαμψη της ανάπτυξης επιτρέπει στον δείκτη χρέους να υποχωρήσει ταχύτερα. «Το ελληνικό μοντέλο έχει μεταμορφωθεί – δεν καθοδηγείται πλέον από δημοσιονομικά, αντίθετα, οι κύριοι μοχλοί ανάπτυξης σχετίζονται περισσότερο με τις εξαγωγές και τις επενδύσεις. Αυτό είναι πολύ πιο βιώσιμο», τονίζει η HSBC.

Τα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας που άνοιξαν τον δρόμο για την κρίση χρέους της χώρας δεν υπάρχουν πλέον. Υπήρχαν πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες που προκάλεσαν την κρίση χρέους, αλλά με τους πιο απλούς μακροοικονομικούς όρους η πολύ χαλαρή δημοσιονομική πολιτική οδήγησε σε έκρηξη της εγχώριας ζήτησης, όπως σημειώνει.

Καθώς η ζήτηση μειώθηκε μετά το 2008/2009 και το κόστος δανεισμού αυξήθηκε, ο δείκτης του χρέους αυξήθηκε απότομα. Χωρίς μεγάλη εξωτερική στήριξη, το τίμημα ήταν η σοβαρή εγχώρια δημοσιονομική περιστολή, η οποία ανάγκασε την οικονομία σε ύφεση, ωθώντας τον δείκτη του δημόσιου χρέους στο 200% του ΑΕΠ. Για μεγάλο χρονικό διάστημα η Ελλάδα είχε παγιδευτεί σε μια παγίδα χρέους, με την αδύναμη ανάπτυξη να δυσκολεύει την επιστροφή της στη φερεγγυότητα.

Η ανάπτυξη των εξαγωγών επιτέλους επιταχύνθηκε και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ενώ εξακολουθεί να είναι ελλειμματικό, μειώθηκε, και οι οικονομολόγοι της HSBC αναμένουν ότι θα επιστρέψει τα επόμενα δύο χρόνια στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν πριν από την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ το 2001.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr