Σ μείζονα αναβάθμιση στο Taxisnet προχωρεί ΑΑΔΕ, ενσωματώνοντας τεχνολογίες αιχμής για καλύτερες υπηρεσίες, αλλά και μεγαλύτερη «τσιμπίδα» κατά της φοροδιαφυγής. Στο νέο Taxis δρομολογείται πλέον η εκτεταμένη αναβάθμιση 3 πληροφοριακών συστημάτων φορολογίας και ο επιχειρησιακός εκσυγχρονισμός της ΑΑΔΕ προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ.

ΤΝ κατά φοροδιαφυγής

Θα ενσωματώνει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και data mining για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και όχι μόνο. Ειδικότερα, η τεχνητή νοημοσύνη θα παρέχει τη δυνατότητα στις φορολογικές αρχές να εντοπίζουν αμέσως ποιες φορολογικές δηλώσεις είναι αληθείς και ποιες ψευδείς ή ακόμα και να ελέγχουν έξυπνα τις κινήσεις των φορολογούμένων σε σχέση με την ύπαρξη κρυφών περιουσιακών στοιχείων.

Το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να αντλεί δεδομένα από μια τεράστια δεξαμενή πληροφοριών και στοιχείων για τα εισοδήματα την ακίνητη και κινητή περιουσία, τις δαπάνες, τις καθημερινές συναλλαγές με καταστήματα αλλά και τις τραπεζικές κινήσεις. Έτσι, θα ανιχνεύονται σε πραγματικό χρόνο ύποπτα περιστατικά φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, ενώ οι φορολογούμενοι θα κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τη συμπεριφορά τους, όπως «στρατηγικός κακοπληρωτής» , «πιθανότητα φοροδιαφυγής».

Εφαρμογή για smartphones

Η ΑΑΔΕ σχεδιάζει παράλληλα, εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα με στόχο να διευκολύνει τη ζωή των πολιτών απλοποιώντας τη διεκπεραίωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων. Οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν το φορολογικό προφίλ τους, να πληρώνουν τις οφειλές τους και να λαμβάνουν ενημερώσεις και προσωποποιημένες ειδοποιήσεις για επερχόμενες υποχρεώσεις τους.

Ουσιαστικά, η νέα εφαρμογή θα λειτουργεί και ως φορολογικό ημερολόγιο. Ο επαγγελματίας για παράδειγμα θα λαμβάνει ενημερώσεις για τις ημερομηνίες υποβολής της δήλωσης ΦΠΑ και την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου. Εάν π.χ. έως τις 30 Μαΐου δεν έχει πληρώσει τον ΦΠΑ θα λαμβάνει μήνυμα υπενθύμισης. Το ίδιο θα γίνεται για τον φόρο εισοδήματος, το ΕΝΦΙΑ ή για κάποιον οφειλέτη που έχει ενταχθεί σε κάποια από τις ρυθμίσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr