Άχρηστους βγάζει τους οίκους αξιολόγησης ο Matthew A. Winkler, αρθρογράφος στο Bloomberg ενώ καταδεικνύει και την αδικία προς την Ελλάδα

Άχρηστους βγάζει τους οίκους αξιολόγησης ο Matthew A. Winkler, αρθρογράφος στο Bloomberg ενώ καταδεικνύει και την αδικία που έχει υποστεί η Ελλάδα ως προς τις αξιολογήσεις της οικονομίας της.

Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, η Ελλάδα έχει κάνει τρομερά βήματα τα τελευταία πέντε χρόνια, ωστόσο, μόλις πρόσφατα αναβαθμίστηκε στην επενδυτική βαθμίδα, και όχι ακόμα από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s.

Συγκεκριμένα γράφει:

«Τα ελληνικά ομόλογα έχουν δώσει αποδόσεις 14% τα τελευταία πέντε χρόνια, τις υψηλότερες ανάμεσα στους κρατικούς εκδότες με αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας. Και όμως, η Ελλάδα μόλις πρόσφατα αναβαθμίστηκε στην επενδυτική βαθμίδα από την S&P και την Fitch, ενώ για κάποιο λόγο, η Moody’s εξακολουθεί να την συγκαταλέγει στο junk.

Κόντρα στα όσα υπαγορεύουν οι αξιολογήσεις για το ποια ομόλογα είναι ασφαλή, η Ελλάδα δανείστηκε τα τελευταία χρόνια σε χαμηλότερο κόστος από τον μέσο όρο των χωρών με αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας, σύμφωνα με στοιχεία που έχει συλλέξει το Bloomberg.

Και τον Μάιο, για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία, το κόστος δανεισμού της ήταν ανάλογο με εκείνο χωρών που αξιολογούνται με Α, δηλαδή πέντε σκαλοπάτια υψηλότερα από την δική της αξιολόγηση την εποχή εκείνη.

Οι τιμές στην αγορά δείχνουν ότι αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα θα μπορούσε να δανειστεί με επιτόκιο περίπου 18 μονάδες βάσης χαμηλότερο από τις χώρες με αξιολόγηση ΑΑ, δηλαδή 7 σκαλοπάτια υψηλότερη από την δική της.

Και την ίδια στιγμή, το ελληνικό 10ετές ομόλογο εμφανίζει απόδοση κατά 50 μονάδες βάσης χαμηλότερη από το αντίστοιχο του Ηνωμένου Βασιλείου, που αξιολογείται με ΑΑ.

Με άλλα λόγια, η αγορά ομολόγων έχει καθορίσει ξεκάθαρα ότι η πιστοληπτική ικανότητα του Ηνωμένου Βασιλείου έχει επιδεινωθεί σε σχέση με την Ελλάδα μετά τo δημοψήφισμα για το Brexit το 2016.

Το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο τώρα αποδοκιμάζεται από τους περισσότερους Βρετανούς ψηφοφόρους , ήρθε ένα χρόνο μετά τις αυξημένες εικασίες για ένα «Grexit», το οποία δεν έγινε ποτέ.

Όποιος μπήκε στον κόπο να κοιτάξει την αγορά ομολόγων τότε θα ήξερε ότι η Ελλάδα δεν έψαχνε για την αναπόφευκτη επιστροφή στις δραχμές που θα συνόδευε την έξοδο από την ΕΕ, επειδή η απόδοση του χρέους της ήταν πολύ χαμηλότερη από το top που έφτασε το 2012 κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της δημοσιονομικής της κρίσης, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Αφου η Ελλάδα δεν έφυγε από την Ε.Ε. το 2012 στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους, δεν επρόκειτο να το κάνει το 2015, σημειώνει μεταξύ άλλων ο Matthew A. Winkler.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr