Η αύξηση των εμβολιασμών

Η αύξηση των εμβολιασμών «παγώνει» κάθε συζήτηση για νέες παρεμβάσεις της κυβέρνησης εν όψει των Χριστουγέννων για τους ανεμβολίαστους.

Τα στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών είναι ενθαρρυντικά

Μέσα σε μόλις 5 ημέρες από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις (από την προηγούμενη Τρίτη μέχρι το βράδυ της Κυριακής) 60.000 πολίτες άνω των 60 ετών έκλεισαν ραντεβού πρώτης δόσης, και πάνω από 1 εκατ. πολίτες έκλεισαν ραντεβού για την τρίτη, αναμνηστική δόση.

Υπό αυτά τα δεδομένα, στην παρούσα τουλάχιστον φάση, «παγώνει» η συζήτηση για επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 50 ετών.

«Προς το παρόν δεν κρίνεται αυτό αναγκαίο. Αν δούμε ότι τα υγειονομικά, επιδημιολογικά δεδομένα αλλάξουν, τότε θα το αξιολογήσουμε. Αλλά προς το παρόν αυτό δεν υπάρχει στην ατζέντα» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος (Real FM).

Προς αποκλιμάκωση η πανδημία ως τα Χριστούγεννα

Επιπλέον η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα στην πορεία προς τις γιορτές, καθώς, εκτός από τους αυξημένους ρυθμούς στους εμβολιασμούς, υπάρχουν αισιόδοξες προβλέψεις από την πλευρά των επιστημόνων για «αποκλιμάκωση του κύματος της πανδημίας» ως τις 15-20 Δεκεμβρίου.

Αν η κατάσταση “στραβώσει”

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μόνο στην περίπτωση που η επιδημιολογική κατάσταση και κυρίως η πίεση στα νοσοκομεία δεν κριθεί ικανοποιητική, θα «ξεκλειδώσει» μέτρα.

Και συγκεκριμένα το εξής ένα: μπλόκο για τους ανεμβολίαστους και στους ανοιχτούς χώρους της εστίασης και της διασκέδασης. Είναι μία παρέμβαση που έχει συζητηθεί από καιρό και είναι έτοιμη για εφαρμογή ανά πάσα στιγμή κριθεί αναγκαία.

Μείωση ισχύος Πιστοποιητικού Νόσησης στους 3+1 μήνα.

Μέσα στην εβδομάδα, πιθανότατα σήμερα,  μετά και τη σχετική εισήγηση των λοιμωξιολόγων, αναμένεται να ανακοινωθεί η μείωση του χρόνου ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης στους 3 μήνες (από τους 6 μήνες που ισχύει σήμερα) και να δίνεται 1 μήνας περιθώριο για το εμβόλιο.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την «Όμικρον»

Αισιόδοξα φαίνεται να είναι τα μηνύματα και από τη μετάλλαξη «’Ομικρον».

Ασφαλής εικόνα θα υπάρχει ως τις 15 Δεκεμβρίου, ωστόσο οι πρώτες ενδείξεις αποτυπώνουν ότι ίσως δεν θα επιφέρει μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία μέχρι στιγμής, δεδομένου ότι καταγράφονται κυρίως ήπιες μορφές νόσησης παγκοσμίως, όπως εκτιμά και ο κορυφαίος Αμερικανός λοιμωξιολόγος Άντονι Φάουτσι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr