Η αύξηση του ΑΕΠ χαλαρώνει την οικονομική πολιτική

Η «εκρηκτική» αύξηση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του έτους κατά 16,2% και οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις έγκυρων αναλυτών για τελική επίδοση το 2021 που θα  αγγίζει το 6%, οδηγεί το οικονομικό επιτελείο σε μια λιγότερο σφικτή οικονομική πολιτική για το 2022.

Παρά το γεγονός ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, δεν τηρούνται οι δημοσιονομικοί κανόνες το υπουργείο Οικονομικών αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να υπάρξει σημαντική διεύρυνση των ελλειμμάτων για τα οποία θα απαιτηθεί επιπλέον δανεισμός σε μια περίοδο αβεβαιοτήτων, όπως πιθανότατα θα είναι η επόμενη χρονιά αλλά και το 2023.

“Πακέτο” 1,5 δις ευρώ θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός

Έτσι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ θα περιγράψει την κατάσταση και ουσιαστικά θα δώσει τους βασικούς άξονες της πολιτικής για την επόμενη διετία. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες και μετά τη θετική εξέλιξη με την αύξηση του ΑΕΠ , το πακέτο μέτρων ή κατ’ άλλους «το κοινωνικό μέρισμα» που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός για το 2022 θα αγγίξει το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ ενώ θα υπάρχουν και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το 2023.

«Η κυβέρνηση τηρεί τις υποσχέσεις της και υλοποιεί τις προεκλογικές εξαγγελίες της» έλεγε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου που συμμετέχει στις συζητήσεις για τις τελικές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού.

Οι μειώσεις φόρων και εισφορών

Έτσι το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα θα ισχύσει και το 2022 ενώ αναμένεται πλήρης κατάργηση από το 2023. Το μέτρο ίσως ισχύσει και για το δημόσιο τομέα αλλά και τους συνταξιούχους εφόσον ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις των θεσμών. Παράλληλα θα υπάρξει χρονοδιάγραμμα για την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος αλλά και το συμπληρωματικό φόρο στα ακίνητα. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες, όχι μόνο θα ολοκλήρωνε την προεκλογική εξαγγελία για μείωση του φόρου κατά 30%, αλλά θα ανακούφιζε ουσιαστικά τους ιδιοκτήτες ακινήτων με μικρή και μεσαία ακίνητης περιουσία. Επίσης θα ανακοινωθεί η αύξηση και η επέκταση του επιδόματος θέρμανσης για το φετινό χειμώνα.

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα έχει  άμεσο αντίκτυπο στην αγορά εργασίας ενώ στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ακρίβειας θα ανακοινωθούν μέτρα για την συγκράτηση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας, για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στον καφέ, στα μεταφορικά, τα μη αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια κινηματογράφου και θεάτρου και όλο το τουριστικό «πακέτο» ενώ είναι πολύ πιθανό ότι θα υπάρξει παρέμβαση στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Επίσης θα ανακοινωθούν οι ενισχύσεις που θα υπάρξουν για επιχειρήσεις που συγχωνεύονται ή για επιχειρήσεις που προχωρούν σε εξαγορές καθώς και η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 24% στο 22%. Παράλληλα στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής θα περιγραφούν κίνητρα για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Ερώτημα η μείωση του ΦΠΑ

Την ίδια στιγμή εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και της αγοράς ζητούν από την κυβέρνηση να υπάρξει περισσότερο γαλαντόμα και να προχωρήσει  στη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, στην άμεση  κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, στην παροχή εγγυήσεων για νέα δάνεια κεφαλαίου κίνησης ακόμη και στην αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους  με διαγραφή ενός μέρους του, που προέκυψε εντός της πανδημίας. Παράλληλα ζητούν   παράταση στην αναστολή συμβάσεων εργασίας και στον μηχανισμό “Συν-Εργασία”,  τη χρονική διεύρυνση της μείωσης του ενοικίου, τη διεύρυνση των δικαιούχων της επιστρεπτέας προκαταβολής, οριστική λύση στο θέμα των την κατάργηση της προκαταβολής φόρου καθώς και την παράταση της πληρωμής δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr