Τσαβούσογλου κυρώσεις

Το παιχνίδι του ωμού, και απροκάλυπτου, εκβιασμού κατά της Ελλάδας και της Ε.Ε. συνεχίζει η Αγκυρα εν όψει των διερευνητικών επαφών και της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε ευθέως πως οποιαδήποτε ευρωπαϊκή απόφαση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας θα απαντηθεί όπως και στο παρελθόν – δηλαδή, με νέα επιθετικότητα κατά της Ελλάδας όπως συνέβη το καλοκαίρι και το περασμένο φθινόπωρο.

“Οταν μίλησαν για κυρώσεις τους απαντήσαμε στο μέτωπο”

Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εαν οι διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, θα εξαλείψουν την απειλή των κυρώσεων της Ε.Ε κατά της Τουρκίας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε:

«Στη Σύνοδο του Οκτωβρίου χρησιμοποίησαν τη γλώσσα των κυρώσεων και τους απαντήσαμε στο μέτωπο. Τον Δεκέμβριο χρησιμοποίησαν θετική γλώσσα και απαντήσαμε θετικά. Δεν είμαστε μια χώρα που φοβάται τις κυρώσεις. Ξέρουν πολύ καλά τι απάντηση θα πάρουν σε περίπτωση που αποφασίσουν κυρώσεις εναντίον μας».

Και κατέληξε: «Εμείς ως Τουρκία έχουμε ξπεράσει αυτό το σημείο [των κυρώσεων]. Πλέον μιλάμε για το πώς θα βελτιώσουμε τη συνεργασία μας με σταθερά βήματα».

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη ότι η Άγκυρα έχει αποστείλει στην ΕΕ το δικό της σχέδιο για τη βελτίωση των μεταξύ τους σχέσεων, το οποίο περιλαμβάνει τις γνωστές προϋποθέσεις: την ανανέωση της τελωνειακής ένωσης, την απελευθέρωση της βίζας, την ανανέωση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

“Η ΕΕ δεν πρέπει να μετάσχει στις διαπραγματεύσεις για την Κύπρο”

Για το Κυπριακό, είπε ότι «όλοι μπορούν να συνεισφέρουν στην επίλυση ενός προβλήματος, όλοι μπορούν επίσης να πουν τη γνώμη τους. Αλλά στις διαπραγματεύσεις για την Κύπρο, η ΕΕ δεν πρέπει να συμμετάσχει».

Eπέμεινε και εδώ στην προκλητική τουρκική γραμμή, λέγοντας πως η Κύπρος  «έγινε μέλος του μπλοκ παράνομα, σε αντίθεση με συμφωνίες και το Διεθνές Δίκαιο. Η ΕΕ έχει ταχθεί στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι σήμερα και έχει αγνοήσει τα δικαιώματα του Τουρκοκύπριων».

Για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και το ανοιχτό μέτωπο για τους S-400, ο τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι δεν έχει γινει καμία συζήτηση μέχρι στιγμής με τους αμερικάνους.

Όπως είπε, αυτά τα ζητήματα πρέπει να συζητούνται από κοντά και οι ηγέτες των δύο χωρών θα συναντηθούν την κατάλληλη στιγμή.

Όσον αφορά στην συνομιλία του με τον αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, ο Τσαβούσογλου σχολίασε: «Συμφωνήσαμε τελικά να καθίσουμε και να συζητήσουμε ειλικρινά για όλα τα ζητήματα για οποία υπάρχουν διαφορετικές απόψεις με στόχο να βρούμε αποτελέσματα και λύσεις».

Επανέναρξη των διπλωματικών επαφών Τουρκίας-Αιγύπτου

Ο Τσαβούσογλου ανακοίνωσε επίσης πως η Τουρκία και η Αίγυπτος έχουν ξεκινήσει τις επαφές σε διπλωματικό επίπεδο, οι οποίες είχαν διακοπεί το 2013

Έχουμε επαφές τόσο σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριών όσο και υπουργείων Εξωτερικών με την Αίγυπτο. Έχουν ξεκινήσει επαφές σε διπλωματικό επίπεδο», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Σημειώνοντας ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν προέβαλε προϋποθέσεις, ο Τσαβούσογλου είπε ότι οι δεσμοί που είχαν διαρραγεί για χρόνια δεν μπορούν να οικοδομηθούν μεμιάς και εύκολα.

Πηγή: economico.gr