Τσαβούσογλου Λαβρόφ

Τα όρια της Ουάσιγκτον και της κυβέρνησης Μπάιντεν δοκιμάζει η Αγκυρα, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να πετά το γάντι στον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών για το θέμα των S-400.

Λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση του Αντονι Μπλίνκεν ότι η απόκτηση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 δεν συνάδουν με τις νατοϊκές δεσμεύσεις της Τουρκίας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατέστησε πως η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει πίσω , στέλνοντας μάλιστα το μήνυμά του μετά από συνάντηση με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

“Η Τουρκία έχει δικαίωμα σε συστήματα αεράμυνας από διαφορετικές πηγές”

Η Τουρκία χρειάζεται περισσότερα συστήματα αεροπορικής άμυνας και έχει τo δικαίωμα να τα αποκτήσει από διάφορες πηγές, δήλωσε χαρακτηριστικά ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών στην διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σεργκέι Λαβρόφ και με τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Αλ-Τάνι στη Ντόχα.

«Θα χρειαστούμε περισσότερα συστήματα αεροπορικής άμυνας και η Τουρκία, ως ανεξάρτητη χώρα, διατηρεί το δικαίωμα να τα αποκτήσει από διαφορετικές πηγές. Αλλά κανείς δεν πρέπει να επικρίνει την Τουρκία γι’ αυτό το ζήτημα», δήλωσε ο Τσαβούσογλου, όταν ρωτήθηκε για την αγορά της δεύτερης παρτίδας αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία.

Δαπραγματεύσεις για δεύτερη παρτίδα S-400

Νωρίτερα, ο τούρκος υπουργός Βιομηχανίας Μουσταφά Βαράνκ είχε δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την αγορά της δεύτερης παρτίδας S-400 και για πιθανή κοινή παραγωγή, βρίσκονται σε εξέλιξη.

Τα μηνύματα της Αγκυρας ήρθαν μετά τις σαφείς προειδοποιήσεις που απηύθυνε προς την Τουρκία τα ξημερώματα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε μια ομιλία ιδιαίτερα σκληρή, επέκρινε την Άγκυρα για την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου αλλά και γενικότερα για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί το τελευταίο διάστημα απέναντι στην Ελλάδα. Και τόνισε ότι οι συγκεκριμένες κινήσεις, σε συνδυασμό με την απόκτηση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, δεν συνάδουν με τις νατοϊκές δεσμεύσεις της Τουρκίας.

Πηγή: economico.gr