Νέες απειλές εναντίον της Ελλάδας εκτόξευσε την Τετάρτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Αθήνα βρίσκεται στην εμβέλεια του βαλλιστικού πυραύλου Tayfun για τον οποίο υπάρχουν σοβαρές αμφισβητήσεις. [Διαβάστε επ’αυτού :“Πυραυλος γιοκ”: Παιχνίδι εντυπώσεων από την Άγκυρα η υπόθεση του βαλλιστικού Tayfun. Η αλήθεια και το παρασκήνιο] Και πρόσθεσε ότι το επόμενο βήμα θα είναι η αύξηση της εμβέλειάς του.

«To τελευταίο μας τεστ έγινε με τον Tayfun (Σ.Σ. αλλά δεν ανακοινώθηκε ποτέ επισήμως στα αρμόδια διεθνή όργανα…) που ξετρέλανε τους Έλληνες. Στο επόμενο βήμα θα αυξήσoυν την εμβέλεια του. Δηλαδή περισσότερο από 561 χιλιόμετρα. Βέβαια οι Έλληνες φοβήθηκαν για την εμβέλεια καθώς και η Αθήνα είναι μέσα στην εμβέλεια του. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την στάση της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα.

Δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς και σιωπηλοί σε αυτήν την επιθετική και εχθρική στάση. Κι εμείς απαντάμε με τα έργα μας (κάνει αναφορά στον Τayfun) αντί να παράγουμε λόγια, παράγουμε έργα. Η Ελλάδα πρέπει να συμμαζέψει τα μυαλά της. Πρέπει να μάθει πως δεν μπορεί να φτάσει πουθενά με προβοκάτσιες και προκλήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber.

Η επέκταση των χωρικών υδάτων

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε νέες προκλητικές του δηλώσεις, διεμήνυσε:«Δεν θα επιτρέψουμε ούτε ένα μίλι επέκτασης των χωρικών υδάτων» στο Αιγαίο. Και  επεσήμανε πως η Άγκυρα «δεν αποδέχεται το τετελεσμένο γεγονός που την έχει φυλακίσει στις ακτές της». Ο Τσαβούσογλου προχώρησε σε αυτές τις δηλώσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Κατά τα άλλα, ο Τσαβούσογλου στηλίτευσε τη στάση του διεθνούς παράγοντα και συγκεκριμένα των ΗΠΑ, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον για έλλειψη ισορροπίας. Ισχυρίστηκε δε πως το casus belli δεν συνιστά απειλή έναντι της Ελλάδας.

«Οι απαντήσεις που δώσαμε, εκνεύρισαν την Ελλάδα», είπε σε άλλο σημείο ο Τσαβούσογλου, ισχυριζόμενος πως «κατέρρευσε η προπαγάνδα της Αθήνας». Σημείωσε δε πως «η Ελλάδα προσπάθησε να μας συκοφαντήσει με ψεύτικες φωτογραφίες και πληροφορίες. Τους απαντήσαμε με έγγραφα».

Επανέλαβε δε τους ισχυρισμούς περί έλλειψης σεβασμού των μειονοτήτων στην Ελλάδα.

Νίκος Δένδιας: Τουρκικός εκνευρισμός…

«Αντιλαμβάνομαι τον τουρκικό εκνευρισμό, η τελευταία τοποθέτηση των Ηνωμένων Εθνών αλλά και του State Department όσον αφορά το τουρκολιβυκό “μνημόνιο” και την εγκυρότητα του είναι προφανές ότι έχει δημιουργήσει έντονη νευρικότητα στην τουρκική πλευρά», σχολίασε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: economico.gr