Η Άγκυρα «βγάζει γλώσσα»: Δεν δίνει τους S-400 στην Ουκρανία

Αν μη τι άλλο, η Άγκυρα επιδεικνύει θράσος πολλών οκτανίων, αξιοποιώντας την ειδική θέση που έχει στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Έτσι, επίσημη απάντηση στα σενάρια για παραχώρηση των Ρωσικών S-400 στην Ουκρανία (ΣΣ: που πάντως αποκλείεται από το συμβόλαιο πώλησής τους από τη Μόσχα) με αντάλλαγμα την απόκτηση αεροσκαφών F-35 και πυραύλων Patriot έδωσε η Άγκυρα. Σε επιστολή του στη WSJ, ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, τονίζει ότι η Δύση πρέπει να παραδώσει στην Τουρκία τα αεροοσκάφη F-35 και τους πυραύλυος Patriot χωρίς όρους.

«Η Δύση να μας συμπεριφέρεται όπως μας αξίζει»

Όπως αναφέρει ο Φαρετίν Αλτούν, η Τουρκία, η οποία είναι περήφανη για τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, αναμένει από τη Δύση να της συμπεριφέρεται όπως της αξίζει. Αυτό απαιτεί όπως υπογραμμίζει μέτρα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης και όχι ανεπίσημες προτάσεις.

Ο ίδιος προσθέτει ότι είναι ευθύνη της Δύσης και ειδικά των ΗΠΑ να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις με την Τουρκία, επισημαίνοντας πως η ουκρανική κρίση κατέδειξε ότι οι γεωπολιτικές εκτιμήσεις όσων υποτίμησαν τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας και ισχυρίσταν ότι το ΝΑΤΟ είναι «εγκεφαλικά νεκρό» ήταν λανθασμένες, αφήνοντας αιχμή για τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Ο κ. Αλτούν υποστηρίζει επίσης ότι η Τουρκία εκδιώχτηκε παράνομα από το πρόγραμμα των F-35 για πολιτικούς λόγους, το oποίο σύμφωνα με τον ίδιο δύσκολο να γίνει αποδεκτό το «μεταφορικό καρότο» της «αποκατάστης» της Τουρκίας.

Τα σενάρια και η άγνοια

Υπενθυμίζεται ότι σ ύμφωνα με όσα αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times, «Αμερικανοί αξιωματούχοι» πρότειναν στην τουρκική πλευρά να στείλει στην Ουκρανία ως αεράμυνα συστοιχίες των ρωσικών αντιαεροπορικών/αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 που είχε η ίδια η Άγκυρα παραλάβει.

Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως αναφέρεται, θα μπορούσε ενδεχομένως να εξεταστεί ως αντάλλαγμα ακόμη και το ενδεχόμενο να επιστρέψει και πάλι η νατοϊκή Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35 από το οποίο υπενθυμίζεται πως εκείνη είχε εκδιωχθεί/αποκλειστεί ακριβώς επειδή είχε προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών S-400.

Ωστόσο, ως «μη ρεαλιστική» χαρακτήρισε η Τουρκία την πληροφορία ότι της ζητήθηκε από τις ΗΠΑ η παραχώρηση στην Ουκρανία του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 που αγόρασε από τη Ρωσία, εις αντάλλαγμα της άρσης των αμερικανικών κυρώσεων για την αγορά αυτή. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, Τούρκοι αξιωματούχοι που ρωτήθηκαν για το θέμα, δήλωσαν ότι «αν υπήρχε τέτοια πρόταση δεν θα ήταν ρεαλιστική, καθώς από την πλευρά της Τουρκίας γίνονται προσπάθειες διαμεσολάβησης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr