Η αγορά των φρεγατών συνδέεται (και) με τις πολιτικές διαβουλεύσεις Αθήνας - Ουάσιγκτον

“Μαύρος γάτος – άσπρος γάτος, αρκεί να πιάνει ποντίκια”. Με αυτή τη φράση πολιτικό στέλεχος, που εμπλέκεται στις συζητήσεις για την αγορά των φρεγατών, σχολίαζε τα αποτελέσματα της χθεσινής ενημέρωσης στο Μάξίμου για το εξοπλιστικό προγραμμα του Ναυτικού.

  • Και αυτή η φράση παραπέμπει στις διαφορετικές “πολιτικές” προσεγγίσεις του Μαξίμου από τις “επιχειρησιακές” προτιμήσεις του Ναυτικού, που φαίνεται να προτιμά ευρωπαϊκή λύση για τις φρεγάτες: Γαλλικές, Ιταλικές ή Ολλανδικές.

Όσοι γνωρίζουν τους προβληματισμούς του πρωθυπουργικού επιτελείου αναφέρονται σε προσανατολισμό προς την Αμερικανική λύση που προσφέρεται από δύο προτάσεις, η μία εκ των οποίων συνδέεται με το ιδιαίτερο (και  πιεστικό) ενδιαφέρον του Αμερικανού πρέσβη . Τζέφρι Πάγιατ και η άλλη με “κονσόρτσιουμ” αγοράς και πλήρους αξιοποίησης των ναυπηγίων Σκαραμαγκά και – υπό προϋποθέσεις – και της Ελευσίνας.

Ούτως εχόντων των πραγμάτων και με δεδομένη την εκτίμηση ότι “όλα τα προτεινόμενα πλοία είναι καλά” (ήδη οι ναύαρχοι στην πλειοψηφία τους προτέίνουν με έμφαση τρία ευρωπαϊκά, ενώ πάντα… ήθελαν αμερικανικά) οι αποφάσεις για τις φρεγάτες αναμένεται να συνδέονται με κρίσιμες γεωπολιτικές επιλογές.

Έτσι, στη σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου αποφασίστηκε “συνέχιση των …διερευνητικών για τις υποψήφιες φρεγάτες”, που απλά σημαίνει εντολή “στον καιρό” έως τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και την ολοκλήρωση των πολιτικών επικοινωνιών Αθήνας – Ουάσιγκτον, αλλά και την εκτίμηση για την πορεία των σχέσεων Ουάσιγκτον – Άγκυρας.

Η ανακοίνωση για την σύσκεψη περί φρεγατών

“Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, το Σάββατο 5 Ιουνίου, ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε από την Πολιτική και τη Στρατιωτική Ηγεσία για την αξιολόγηση των προτάσεων που έχουν υποβληθεί στο Πολεμικό Ναυτικό ως προς την ενίσχυσή του με τέσσερις νέες φρεγάτες.

Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε δεκτή η εισήγηση να εξεταστούν οι περαιτέρω δυνατότητες αξιολόγησης προμήθειας Φ/Γ από τις χώρες που παρατίθενται ακολούθως κατ’ αλφαβητική σειρά: Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α Ιταλία, Ολλανδία.

Στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό έλαβαν μέρος ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ κ. Αντώνιος Οικονόμου, ο Γενικός Διευθυντής ΓΔΑΕΕ κ. Αριστείδης Αλεξόπουλος, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κ. Θάνος Ντόκος και ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόριος Δημητριάδης”.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr