Αν κάποιος νομίζει ότι η ξαφνική και απότομη πτώση της τιμής του bitcoin και άλλων γνωστών κρυπτονομισμάτων ήταν άλλη μια ένδειξη της επενδυτικής ανασφάλειας που τα συγκεκριμένα assets συνεπάγονται (ο Elon ξύπνησε το πρωί και θέλησε να προστατεύσει το περιβάλλον και αποφάσισε να μη δέχεται bitcoin…), μάλλον έχει χάσει επεισόδια.

Η Αποκεντρωμένη Χρηματοπιστωτική

Αν ξύσουμε την επιφάνεια και ξεπεράσουμε τα πιο γνωστά και, ας πούμε, αξιόπιστα, κρυπτονομίσματα, από κάτω θα βρούμε έναν κόσμο που δεν μοιάζει με τίποτα απ’ όσα έχουμε δει ως τώρα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, όπως αποδεικνύει πρόσφατο ρεπορτάζ του Bloomberg που υπογράφουν η (δική μας) Misyrlena Egkolfopoulou και ο Charlie Wells, οι οποίοι μπήκαν στον παράξενο κόσμο των shitcoins και βγήκαν compos mentis για να διηγηθούν την ιστορία…

Από το 2009 που πρωτοκυκλοφόρησε το bitcoin έχουν αλλάξει πάρα πολλά στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων: μπορεί ο «Satoshi Nakamoto» να παρουσίασε ολόκληρη λευκή βίβλο για το κρυπτονόμισμά του, ωστόσο πλέον όποιος έχει ένα σχετικά μικρό ποσό για να επενδύσει και στοιχειώδεις γνώσεις πληροφορικής μπορεί να δημιουργήσει το δικό του ψηφιακό νόμισμα και ή να επιχειρήσει να μπει στον άγριο κόσμο της Αποκεντρωμένης Χρηματοπιστωτικής με την ελπίδα να επιπλεύσει ή απλώς να ψάξει για αρκετά κορόιδα που θα επενδύσουν στο νόμισμά του και μετά να φύγει όσο πιο γρήγορα μπορεί (το συγκεκριμένο κόλπο λέγεται «τράβηγμα του χαλιού» στη διάλεκτο των crypto fans).

Άγρια Δύση

Η υπερσυγκέντρωση πλούτου σε λίγα χέρια, η κρίση που έφερε η πανδημία του κοροναϊού, το άγχος για την επόμενη μέρα, αλλά και απλή και ανόθευτη απληστία είναι το «άγαρ» πάνω στο οποίο αναπτύσσονται όλο και πιο ακραίες μορφές κρυπτονομισμάτων: από το ASScoin μέχρι το SuperDoge, ο δημιουργός του οποίου θέλει να το μετατρέψει «στην Marvel των crypto», πέρσι μόνο δημιουργήθηκαν περίπου 10.000 νέα ψηφιακά ανταλλακτικά μέσα. Τα περισσότερα, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα απογειώθηκαν, προτού κάνουν ανώμαλη προσγείωση και χαθούν μέσα σε φλόγες, εξαϋλώνοντας τα όποια κέρδη και κάνοντας κάποιους από τους δημιουργούς τους –που πρόλαβαν και «τράβηξαν το χαλί»- πλούσιους.

Ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων είναι λίγο σαν την άγρια Δύση: στην ουσία δεν υπάρχει καμία ρυθμιστική αρχή που να ελέγχει τη λειτουργία τους, από τη στιγμή που είναι πλήρως αποκεντρωμένα και πλήρως εξαρτώμενα από την κοινότητα των χρηστών που τα παράγει και τα χρησιμοποιεί. Αυτό σημαίνει ότι ένας τύπος με, ας πούμε, 200.000 αρχικό κεφάλαιο μπορεί να φτιάξει ένα νέο κρυπτονόμισμα, να το εντάξει σε ένα ανταλλακτήριο (25.000 δολάρια το κόστος), να δώσει κι άλλα 150.000 δολάρια σε διάφορους influencers στα social media να το προωθήσουν ως το νέο καυτό επενδυτικό προϊόν, να κάνει μια προσφορά για τους πρώτους που θα μπουν και στη συνέχεια απλώς να παρακολουθεί την τιμή του κρυπτονομίσματός του να ανεβαίνει (ενίοτε να επενδύει και αυτός στο νόμισμά του, ώστε να έχει απόθεμα, αλλά και να ενισχύει την τιμή).

Η στοιχειώδης προστασία

Ο παραπάνω τύπος είναι υπαρκτός, γνωστός με το παρατσούκλι Fab, Καναδός που ζει στο Πουκέτ και είναι ιδιοκτήτης μπαρ και δημιουργός του SuperDoge και μοιάζει να πιστεύει στο κρυπτονόμισμά του. Σήμερα η κεφαλαιοποίησή του φθάνει τα 39 δισ. δολάρια και έχει πέσει αρκετά σε σχέση με την αρχή. Άλλα κρυπτονομίσματα, όπως τα Papa Shiba, OMG, SafeMoon, Baby Shiba, SpaceCorgi, TacoCat, PooCoin και ων ουκ έστι αριθμός, έχουν παρόμοιες πορείες: το SafeMoon παρουσίασε άνοδο 56.000% πριν πέσει. Αναλυτές πιστεύουν ότι τα περισσότερα από αυτά δεν θα υπάρχουν σε τρία χρόνια, ωστόσο, ο κόσμος συνεχίζει να επενδύει σε αυτά με την ελπίδα μιας καλής «μπάζας» πριν η αξία τους εξαϋλωθεί. Οι αναλυτές μιλούν για επιθετικό καπιταλισμό που, χωρίς καμία ρύθμιση, κυριολεκτικά κάνει ό,τι θέλει.

Ο μόνος τρόπος στοιχειώδους προστασίας, σύμφωνα με τους δημιουργούς αυτών των νομισμάτων, είναι ο επενδυτής να βλέπει αν η ποσότητα χρήματος που παρέχεται είναι «κλειδωμένη» ή όχι, με απλά λόγια, αν ο δημιουργός έχει θέσει όριο στο πόσα κρυπτονομίσματα μπορούν να «εξορυχθούν». Ωστόσο, η επενδυτική μανία με τα κρυπτονομίσματα υποκρύπτει κάτι βαθύτερο: την κούραση του κόσμου με την παραδοσιακή χρηματοπιστωτική, αλλά και τις παραδοσιακές επενδυτικές μεθόδους, όπου οι «μεγάλοι» είναι αυτοί που καθορίζουν τα πώς τα τι και τα γιατί. Μετά τον πόλεμο του GameStop όπου οι «μικροί» πίεσαν ασφυκτικά τους μεγάλους, όλα τα στοιχήματα είναι off…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr